EO

Nederland en Noordzee-buurlanden willen 150 gigawatt windenergie opwekken in gezamelijke 'energiehubs'

19 mei 2022 om 09:00 uur

Op de North Sea Summit in Denemarken maakten Nederland, Duitsland, België en Denemarken bekend de productie van windenergie op de Noordzee flink op te schroeven en nauwer te gaan samenwerken. Er komen onder meer ‘energiehubs’ op zee die meerdere landen verbinden.


Een energiehub maakt het mogelijk om opgewekte elektriciteit op zee te verzamelen, dit om te zetten naar bijvoorbeeld waterstof en te coördineren waar de energie naartoe moet gaan. De verklaring staat in het teken van nauwe samenwerking om goedkeuringsprocessen sneller te doorlopen en meer steun vanuit de EU voor windenergie op zee te realiseren.

 

 Denemarken en Nederland tekenden daarnaast ook een verklaring over een te onderzoeken elektriciteits- en waterstofverbinding tussen het Deense energie-eiland en een toekomstige Nederlandse energiehub op zee.

 

Minister Jetten voor Klimaat en Energie: "Het verbinden van de energiehubs en het delen van kennis en middelen helpen ons de gezamenlijke klimaat- en energiedoelstellingen te bereiken en ik kijk ernaar uit om dit samen verder te ontwikkelen."

 

De eerste praktische stappen

• Denemarken zal tegen 2033 het eerste meerfasige en grootste energie-eiland ter wereld in de Noordzee tot stand brengen met een initiële capaciteit van 3 GW offshore windenergie en verbindingen met België en Denemarken. Het werk aan de voorbereiding van verdere verbindingen met Duitsland en Nederland heeft prioriteit.

• België zal 's werelds eerste offshore energie-eiland realiseren, een hybride project dat offshore windopwekking en grensoverschrijdende interconnectie combineert.

• België en Denemarken zullen nauw samenwerken aan hybride hernieuwbare energieprojecten, inclusief de verbinding tussen zowel het Deense Energie-eiland als het Belgische Energie-eiland.

• Denemarken en Nederland onderzoeken hoe het energie-eiland in de Deense EEZ kan worden aangesloten op een Nederlands energieknooppunt, inclusief perspectieven voor offshore groene waterstofproductie.

• Duitsland en Denemarken hebben al een eerste in zijn soort hybride offshore wind-samenwerkingsproject ontwikkeld en zijn van plan om samen te werken op het Bornholm Energy Island in de Oostzee, inclusief hybride interconnecties, en zullen zich ook bezighouden met hybride hernieuwbare energieprojecten in de Noordzee.

• Samen zullen België, Denemarken, Duitsland en Nederland de lopende inspanningen om offshore-energie te ontwikkelen en uit te breiden versnellen en uitbouwen als onderdeel van een integrale visie op de Noordzee met als doel een toekomstbestendig offshore-energiesysteem in de Noordzee te realiseren, zoals een eerste stap door het eerste energie-eiland ter wereld uit te breiden tot uiterlijk 2040 zijn maximale potentiële capaciteit van 10 GW.

 

Het kabinet heeft recent aangekondigd dat de totale geplande capaciteit voor windenergie op zee in Nederland wordt verdubbeld tot ongeveer 21 gigawatt rond 2030. Voor het einde van dit jaar stuurt de minister voor Klimaat en Energie een kamerbrief met de ambitie voor windenergie op zee productie tot 2050.

 

Gerelateerd nieuws

30 miljoen euro voor demonstratieprojecten groene waterstof

30 miljoen euro voor demonstratieprojecten groene waterstof

Vanaf 21 juni is de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) open met een nieuw thema: Waterstof en Groene Chemie. Hiervoor is €30 miljoen beschikbaar. De regeling is open tot 10 januari 2023. Wie het…

ING: industrie kan productiviteit ondanks personeelstekorten opvoeren door digitalisering

ING: industrie kan productiviteit ondanks personeelstekorten opvoeren door digitalisering

Structurele personeelstekorten stellen de technologische industrie voor grote uitdagingen, stelt ING: alles moet wijken om de toch al hoge productiviteit verder op te voeren. Het optimaal inzetten van digitale…

Onduidelijkheid over Energie-Opslagsystemen

Onduidelijkheid over veilige bedrijfsvoering energie-opslagsystemen

In NEN 4288: 2020 NL ‘Bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen’ is te lezen wat de eisen voor veilige bedrijfsvoering van batterij-opslagsystemen zijn. Maar wat veilige bedrijfsvoering inhoudt, daar zijn de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

21 september 2022

Design to Manufacturing (voorheen Prototyping MNE)

Netwerkbeurs en competentieplatform voor wie betrokken is in slimme maak- en ontwerprocessen.

27 september 2022, Utrecht

WoTS

World of Technology & Science bedient bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap.

Meer agendapunten »