EO

Nasa brengt de maan in kaart met Lidar

18 mei 2022 om 12:04 uur

Aeva's 4D-lidar bevat FMCW-technologie die immuun is voor de effecten van de zon en kan werken in het donker, iets dat nodig is om delen van de maan in kaart te brengen die altijd in het donker zijn. Foto: Aeva

Nasa's Kinematic Navigation and Cartography Knapsack Instrument (Knack) gebruikt 4D-lidar om toekomstige maan- en planetaire verkenningen te ondersteunen. Knack is een op lidar gebaseerd mobiel terrein- en navigatiesysteem om zeer nauwkeurige kaarten van het maanoppervlak te maken en navigatiemogelijkheden te bieden.


Nasa wil het gebrek aan wereldwijde positionerings- en navigatiesystemen voor op de maan verhelpen. 4D lidar maakt de detectie per punt instant snelheid mogelijk naast 3D-positionering om gebruik te maken van de 4D-lokalisatiemogelijkheden van de sensor. Hiermee kan het instrumentsysteem een ​​realtime, zeer nauwkeurige 3D-weergave van de maantopografie bouwen en positioneringsgegevens leveren waarmee astronauten en rover-voertuigen op de maan kunnen navigeren.

 

"Profiterend van de nieuwste ontwikkelingen in Lidar-technologie van Aeva, zal onze volgende generatie ruimtegeharde eenheid met ondersteuning van Torch Technologies ongeveer de grootte hebben van een frisdrankblikje en operaties op het maanoppervlak mogelijk kunnen maken als nooit tevoren", zegt Michael Zanetti, Knack-projectmanager en hoofdonderzoeker bij Nasa's Marshall Space Flight Center.

 

"Het zal ook helpen om de veiligheid van astronauten en rover-voertuigen te garanderen in een omgeving zonder GPS, zoals de maan, door de werkelijke afstanden tot verre oriëntatiepunten te identificeren en ontdekkingsreizigers in realtime te laten zien hoe ver ze zijn gekomen en hoe ver ze nog moeten gaan om hun bestemming te bereiken."

 

Zuidpool-uitdagingen

Aeva zei dat zijn lidar Nasa helpt bij het overwinnen van uitdagingen die specifiek zijn voor de zuidpool van de maan, een regio die zal worden verkend door Nasa's Artemis-missies. Omdat de zon nooit meer dan drie graden boven de horizon van deze zuidpool schijnt, wordt het gebruik van camera's en andere lidarsensoren verhinderd. De regio heeft gebieden die permanent in de schaduw staan, wat navigatie op basis van fotogrammetrie onmogelijk maakt.

 

De 4D-lidar bevat frequentiegemoduleerde continue golf (FMCW) -technologie die immuun is voor optische interferentie van de zon en in het donker kan werken. Hierdoor kunnen astronauten en rovers Knack-instrumenten gebruiken om het maanoppervlak op elk moment, dag en nacht, te verkennen en in kaart te brengen.

 

Stofduivels detecteren

Bovendien wordt de lidar-sensor onderzocht in twee andere mogelijke use-cases. Ten eerste om high-definition terreinkaarten te maken, wat kan leiden tot betere visualisaties van landingsplaatsen. En ten tweede, de verkenning van de snelheidsdetectiemogelijkheden van de sensor om zwevende deeltjes in de lucht te detecteren, zoals de manier waarop de uitlaatgassen van raketpluimen interageren met maan- en planetaire oppervlakken, evenals het meten van kleinschalige atmosferische verschijnselen zoals stofduivels.

 

Gerelateerd nieuws

De muziek in wiskundige periodeverdubbeling (soundbite)

De muziek in wiskundige periodeverdubbeling (soundbite)

Toen Aditya Ganesh, amateur musicus en masterstudent Computerwetenschappen aan de RUG, een college bijwoonde over complex gedrag dat ontstaat uit een eenvoudige formule zag hij de kiem van een nieuw muziekstuk. Het…

Onduidelijkheid over Energie-Opslagsystemen

Onduidelijkheid over veilige bedrijfsvoering energie-opslagsystemen

In NEN 4288: 2020 NL ‘Bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen’ is te lezen wat de eisen voor veilige bedrijfsvoering van batterij-opslagsystemen zijn. Maar wat veilige bedrijfsvoering inhoudt, daar zijn de…

Tech United herovert Europese titel robotvoetbal in Portugal

Tech United herovert Europese titel robotvoetbal in Portugal

De Europese titel robotvoetbal is terug in Eindhoven. Na de verloren EK-finale in 2019 – de laatste keer dat het toernooi kon doorgaan voordat de coronapandemie toesloeg – won studententeam Tech United nu met 13-1 in…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

21 september 2022

Design to Manufacturing (voorheen Prototyping MNE)

Netwerkbeurs en competentieplatform voor wie betrokken is in slimme maak- en ontwerprocessen.

27 september 2022, Utrecht

WoTS

World of Technology & Science bedient bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap.

Meer agendapunten »