EO

Jaarverslag Nederlandse Arbeidsinspectie 2021

16 mei 2022 om 10:07 uur

‘Veel werkgevers weten niet met welke gevaarlijke stoffen er in hun productieprocessen worden gewerkt en welke risico’s werknemers lopen’, zo is te lezen in een van de ervaringsverhalen in het jaarverslag 2021 van de Nederlandse Arbeidsinspectie. ‘Het jaarverslag bestaat dit keer niet alleen uit feiten en cijfers, maar ook uit een aantal ervaringsverhalen uit de inspectiepraktijk en een reflectieverhaal.’


Het jaarverslag van de Arbeidsinspectie heeft dit jaar een meer verhalend en reflecterend karakter gekregen en dat maakt het prettig leesbaar. Naast schrijnende ervaringsverhalen van arbeidsinspecteurs over arbeidsuitbuiting, verdienmodellen, corona en arbeidsmigranten, is er een onderdeel over gevaarlijke stoffen. Daarna wordt er ingegaan op cijfers en feiten.

Gevaarlijke stoffen

Van kappers met verf- en lakproducten en automonteurs in de dieselrook, tot medewerkers in giftige dampen van de chemische industrie: blootstelling aan gevaarlijke stoffen is verreweg de grootste veroorzaker van beroepsziekten met een dodelijke afloop. De Arbeidsinspectie zet allerlei middelen in om werknemers te beschermen; voorlichting en inspecties, maar ook indringende gesprekken samen met invloedrijke partijen. “Het maakt wel indruk als een arts tegen een directeur van een bedrijf zegt: Als u geen maatregelen treft, krijgen uw werknemers ernstige longklachten of misschien zelfs kanker.”

Onwetendheid

Volgens Jan Westerlaken, projectleider Chronische Blootstelling bij de Nederlandse Arbeidsinspectie, speelt onwetendheid een grote rol. “Veel werkgevers zijn onvoldoende op de hoogte van de risico’s en ze hebben geen goed zicht op gevaarlijke stoffen, waaronder kankerverwekkende stoffen die ze in huis hebben en gebruiken. Daardoor hebben ze ook geen zicht op blootstelling en of die acceptabel is of niet.” Van de geïnspecteerde bedrijven in 2021 overtreedt zeventig procent de regels, concludeert de Arbeidsinspectie. “Dat is een hoog percentage. Het betekent dat bedrijven hun beleid niet op orde hebben en dat medewerkers onvoldoende beschermd aan het werk zijn.”

Cijfers over ongevallen

In 2021 ontving de Inspectie 3.482 meldingen van arbeidsongevallen, 5 procent minder dan in 2020 en 18 procent minder dan in 2019. De verklaring hiervoor is dat grote groepen werknemers vanwege lockdownmaatregelen thuis moesten werken. De economische activiteit in sectoren waar nog wel op locatie werd gewerkt, nam af. Het aantal ongevalsmeldingen is in 2021 ten opzichte van 2020 nog wat verder gedaald (-5 procent). Dit komt waarschijnlijk omdat 2021 een volledig coronajaar was, terwijl in 2020 de coronamaatregelen begonnen vanaf maart.
In een aantal risicosectoren voor arbeidsongevallen waar wel werd doorgewerkt, zoals landbouw, bosbouw en visserij (-7 procent), vervoer en opslag (-14 procent) en bouw (-15 procent), lag de procentuele afname ten opzichte van 2019 onder de gemiddelde afname van 22 procent. In 2021 stabiliseert de afname van het aantal ongevalsmeldingen in deze sectoren.

Dodelijke ongevallen

In 2021 registreerde de Inspectie 58 dodelijke arbeidsongevallen en 60 slachtoffers. Tweemaal kwam het voor dat er twee slachtoffers waren bij één arbeidsongeval. Dit aantal dodelijke slachtoffers is vergelijkbaar met eerdere jaren waarin de Inspectie steeds 50 tot 70 dodelijke slachtoffers registreerde. De afname in het aantal ongevalsmeldingen tijdens de coronapandemie vertaalt zich dus niet in een afname in het aantal dodelijke ongevallen en slachtoffers. Een verklaring hiervoor is dat de grootste afname in meldingen zich heeft voorgedaan in sectoren waarin relatief weinig dodelijke ongevallen plaatsvinden (cultuur, sport en recreatie, horeca, het openbaar bestuur en overheidsdiensten. De meeste dodelijke slachtoffers zijn in 2021 gevallen in de sectoren vervoer en opslag (12), industrie (11) en handel (9).

Download (delen van) het jaarverslag hier
 

Gerelateerd nieuws

Betaalbare huisvesting in de ruimte: wetenschappers ontwikkelen kosmisch beton uit ruimtestof en astronautenbloed

Bouwen met astronautenbloed en kosmisch stof

In Nederland is het nogal moeilijk om een huis te vinden als starter, maar op Mars wordt het straks een eitje. Je kan namelijk beton maken van bloed, zweet, tranen en buitenaards stof.

Een schaalbare methode voor de integratie van 2D-materialen in grote oppervlakken

Een schaalbare methode voor de integratie van 2D-materialen in grote oppervlakken

Tweedimensionale (2D) materialen hebben een enorm potentieel om apparaten te voorzien van veel kleinere afmetingen en uitgebreide functionaliteiten met betrekking tot wat kan worden bereikt met de huidige…

Op weg naar een anti-coronacoating voor smartphones

MIT over anti-coronacoating voor smartphones

Om de verspreiding van het Covid-19-virus tegen te gaan, moeten we regelmatig onze handen wassen en vaak aangeraakte oppervlakken desinfecteren. Maar hoe zit het met onze smartphones en andere persoonlijke elektronische…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

21 september 2022

Design to Manufacturing (voorheen Prototyping MNE)

Netwerkbeurs en competentieplatform voor wie betrokken is in slimme maak- en ontwerprocessen.

27 september 2022, Utrecht

WoTS

World of Technology & Science bedient bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap.

Meer agendapunten »