EO

‘Vroeg of laat zullen we onze energiebronnen efficiënter moeten beheren’

10 mei 2022 om 11:34 uur

"Bedrijven bevinden zich vandaag de dag op een cruciaal punt", concludeert Holger Engelbrecht, productmanager Tools & Lighting bij reichelt elektronik op basis van onderzoek. "De eerste stappen naar een energie-efficiëntere bedrijfsvoering zijn al gezet. Nu liggen de volgende uitdagingen in het verschiet, die van ondernemingen grotere investeringen en meer ingrijpende veranderingen in hun energiemanagement vergen. Tegelijkertijd kunnen we de huidige situatie zien als een wake-up call. Vroeg of laat zullen we onze energiebronnen efficiënter moeten beheren."


Hoe lang zullen de gasreserves van Nederland nog meegaan en stevenen we dan af op een energiecrisis? Dergelijke vragen baren de ondernemingen momenteel grote zorgen. Reden voor reichelt elektronik onderzoeksinstituut OnePoll te laten kijken naar de invloed van de huidige energiesituatie op de winstgevendheid van ondernemingen en wat ze doen om energie te besparen.de de opdracht gegeven. Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan duizend 1.000 ondernemingen in Europa, waarvan 250 in Nederland.

 

Nu al negatieve invloed

78 procent van alle ondervraagde bedrijven zegt dat de stijgende energieprijzen nu al een negatieve invloed hebben op hun winstgevendheid. Slechts tien procent heeft geen last van de stijgende prijzen. Interessant is ook dat grote bedrijven zeggen meer last te hebben van de stijgende energiekosten dan kleine en middelgrote bedrijven.


Ongeveer twee derde van de respondenten (67 procent) gaat ervan uit dat de prijsstijging op lange termijn een negatief effect op hun bedrijf zal hebben als deze trend doorzet. 38 procent verwacht dat de energiekosten de komende drie jaar fors zullen stijgen. 37 procent verwacht een meer gematigde stijging. Daarnaast verwacht 89 procent van de respondenten ook op korte termijn een drastische stijging van de energiekosten.


Gevraagd naar de ontwikkelingen op de energiemarkt die hun bedrijf de meeste schade berokkenen, noemt meer dan de helft (60 procent) stijgende prijzen als gevolg van slinkende energievoorraden. Dit wordt gevolgd door tekorten aan olie en aardgas als gevolg van een gebrek aan import (34 procent). Anderzijds maakt minder dan een derde (27 procent) zich zorgen over stijgende investeringskosten als gevolg van strengere energiekosten door het Europees Parlement.

 

Wat kunnen bedrijven doen?

Bedrijven hebben, net als particulieren, weinig speelruimte om de prijzen te beïnvloeden. Bedrijven moeten daarom het heft in eigen hand nemen en individuele oplossingen zoeken. Iets minder dan de helft (40 procent) van de bedrijven gebruikt bijvoorbeeld al eigen opgewekte energie - bijvoorbeeld via zonnepanelen op het bedrijfsterrein. Daarnaast heeft 35 procent speciale voorwaarden bedongen in hun contracten met olie-, gas- of elektriciteitsleveranciers.


Als het gaat om de maatregelen die bedrijven meestal al hebben genomen:
• 85 procent - Vervanging van alle lichtbronnen door LED's
• 71 procent - Verbetering van de isolatie van gebouwen
• 62 procent - Werknemers bewuster maken van energiebesparing
• 61 procent - Automatisering van verlichting

Op basis van deze lijst is het duidelijk dat de meeste bedrijven de concrete en gemakkelijk uit te voeren taken al hebben aangepakt.

 

Terugverdientijd grootste horde

Andere maatregelen, waarvan de uitvoering ingewikkelder is, hebben daarentegen nog geen algemene ingang gevonden in de bedrijven. Neem bijvoorbeeld de vervanging van oude door nieuwe, efficiëntere machines. De grootste horde voor bedrijven is dat de terugverdientijd te lang of niet aantrekkelijk genoeg is (31 procent). De motivatie om energiebesparingen door te voeren is daarom laag. Het op een na grootste obstakel is dat energiebesparing een complexe aangelegenheid is (30 procent). Het is voor hen moeilijk om de voordelen van afzonderlijke maatregelen in te schatten en er is een gebrek aan gemakkelijk toegankelijke toepassingsvoorbeelden. Wat zijn de juiste en meest efficiënte maatregelen? 29 procent van de respondenten is ten einde raad als het op deze vraag aankomt.

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe versie installatienorm industriële gebouwen behandelt Single Pair Ethernet

Nieuwe versie installatienorm industriële gebouwen behandelt Single Pair Ethernet

In maart 2022 is de nieuwe editie van de installatienorm IEC 61918:2018/AMD1:2022 Amendment 1 - "Industriële communicatienetwerken - Installatie van communicatienetwerken in industriële gebouwen" gepubliceerd…

Onzekere vooruitzichten Europese industrie door oorlog in Oekraïne

Onzekere vooruitzichten Europese industrie door oorlog in Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van energie en sommige andere belangrijke inputs voor de industrie gestegen. Daarnaast krijgt de Europese industrie te maken met langere levertijden en mogelijk tekorten.…

Van afvalplastic naar schone waterstofbrandstof

Van afvalplastic naar schone waterstofbrandstof

Wetenschappers van de Nanyang Technological University in Singapore (NTU Singapore) hebben op basis van pyrolyse een nieuwe methode ontwikkeld om plastic afval om te zetten in waterstof en koolstof nanobuisjes.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Gecodeerde, contactloze veiligheidsschakelaar PSEN cs5 en PSEN cs6 Veiligheidsschakelaar voor de hek- en positiebewaking

PSENcode is zowel bedoeld voor de standbewaking van afschermingen volgens EN 60947-5-3 als voor de positiebewaking. Door...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

17 mei 2022, Eindhoven

D&E event

Ontwikkelaars en toepassers van embedded systems (hard- en software)delen kennis van de laatste...

17 mei 2022, Parijs

Global Industrie

De internationale Franse industrievakbeurs Global Industrie integreert dit jaar Measurement World en GAS...

17 mei 2022, Veldhoven

Clean Event

Over industriële reinheid in de hightech industrie.

Meer agendapunten »