EO

3,22 miljard extra voor innovatie

14 april 2022 om 14:17 uur

Voor innovatie komt dit jaar vanuit het Nationaal Groeifonds een investering van 3,22 miljard euro beschikbaar, terwijl er al 1,33 miljard was gereserveerd. Het geld gaat naar 20 voorstellen die onder meer inzetten op het gebruik van AI voor kankeronderzoek, fotonica, startups in de farmaceutische industrie, waterstof, groene chemie, verduurzaming van de vliegtuigindustrie en digitalisering in de logistieke sector.


De projecten dragen volgens de onafhankelijke adviescommissie bij aan economische groei, het versterken van onderzoeks- en innovatie-ecosystemen en de internationale kennis- en concurrentiepositie van Nederland. Het besluit van de adviescommissie over de tweede ronde van het Nationaal Groeifonds is vandaag door de ministerraad overgenomen. Naast het ondersteunen van innovatie zijn ook projecten voor een sterkere infrastructuur en kennisontwikkeling beoordeeld, waaronder een voorstel om bestaande publiek-private samenwerking tussen het beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt uit te bouwen.


Ook zijn er vervolginvesteringen in innovatieve projecten uit de eerste ronde bekend gemaakt. De voorwaardelijke toekenningen aan Quantum Delta Nederland (228 miljoen) en RegMed XB (33 miljoen) zijn omgezet in definitieve investeringen. Daarnaast is de reservering voor AiNed deels omgezet in een definitieve investering (116,5 miljoen).

 

Hieronder een aantal van de toekenningen:

 • Photon Delta -  471 miljoen euro.
  Geïntegreerde fotonica zijn chips die met optische signalen werken in plaats van elektrische signalen. Communicatie via optische signalen kan meer informatie, over een langere afstand tegelijk versturen. Dat kan zorgen voor hogere prestaties en is daarnaast energiezuiniger. De indieners krijgen extra publieke ondersteuning voor onderzoek, ontwerp en productie van geïntegreerde fotonica waarmee Nederland wil uitblinken.
 • NextGenHighTech - 450 miljoen euro
  Meer dan 300 bedrijven, waaronder meer dan de helft mkb en startups, kennisinstellingen en (branche)organisaties, gaan gezamenlijk een nieuwe generatie hightech apparatuur ontwikkelen binnen zes toepassingsdomeinen: lasersatellietcommunicatie, biomedische productietechnologie, semiconductors, composieten, energie en agrifood. Nederland doet hiermee extra publieke investeringen in zogenoemde sleuteltechnologieën.
 • Einstein Telescope- 912 miljoen euro
  Einstein Telescope is een nog te bouwen internationaal ondergronds observatorium voor zwaartekrachtsgolven. Financiering (€ 42 miljoen) is voorwaardelijk toegekend voor een in te dienen bid samen met België en Duitsland en gereserveerd (€ 870 miljoen) voor de eventuele bouw daarna in Zuid-Limburg. Onderzoek naar zwaartekracht levert ook een bijdrage aan innovaties waarin Nederland al sterk is, zoals sensortechnologie en fotonica.
 • Luchtvaart in transitie - 383 miljoen euro
  Verduurzamen van de luchtvaartsector is noodzakelijk. Gebrek aan testruimte, voldoende technisch personeel en risico's om op te schalen staan deze transitie nog in de weg. In dit project gaan kennisinstituten en bedrijven zich samen richten op doorbraaktechnologieën voor ultra-efficiënte vliegtuig(onderdelen)ontwikkeling en op thema's als innovatie met materialen en waterstofbrandstofcel-elektrische aandrijving.
 • Duurzame MaterialenNL - 220 miljoen euro
  De landelijke samenwerking Duurzame MaterialenNL wil een leidende rol spelen in de ontwikkeling en het toepassen van duurzame en circulaire materialen. Dit versterkt de Nederlandse economie en maakt die tegelijkertijd CO2-neutraal en circulair. De ondersteuning is voor het ontwikkelen van circulaire plastics. De recyclingmarkt groeit sterk, ook door regels voor een minimum percentage gerecycled plastic in producten.
 

Gerelateerd nieuws

Noren willen reizen transformerren met elektrische vliegboot

Te land, ter zee en in de lucht: Noren bouwen elektrische vliegboot met wielen (video)

Een Noors bedrijf ontwikkelt een klein elektrisch watervliegtuig dat het lokale passagiersverkeer op grote schaal kan transformeren. Het ontwerp van de romp wordt momenteel getest in de sleeptank van Sintef in Trondheim.

VSParticle maakt opschaling waterstofproductie sneller, goedkoper en duurzamer met nanoprinter

VSParticle maakt opschaling waterstofproductie sneller, goedkoper en duurzamer met Nanoprinter

TU Delft-spin-off VSParticle ontwikkelde een goedkoper, duurzamer en eenvoudiger productieproces voor elektro-katalytische membranen: het hart van de productie van groene waterstof. De technologie herbergt ook beloftes…

Efficiënter vliegtuigonderhoud door AI

Efficiënter vliegtuigonderhoud door AI

Slimmer en efficiënter vliegtuigvloten onderhouden met behulp van AI? Met een onderzoek van meerdere Europese universiteiten en industrieën (ReMap) met TU Delft als projectleider, is een stap gezet in de modernisering…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Gecodeerde, contactloze veiligheidsschakelaar PSEN cs5 en PSEN cs6 Veiligheidsschakelaar voor de hek- en positiebewaking

PSENcode is zowel bedoeld voor de standbewaking van afschermingen volgens EN 60947-5-3 als voor de positiebewaking. Door...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2022, Hannover (De)

Hannover Messe

The lead theme Industrial Transformation spotlights the topics of digitalization and sustainability.

31 mei 2022, Düsseldorf

World Electrolysis Congress

Goal: tackle the remaining bottlenecks to rolling out electrolysers at scale and pace

31 mei 2022, Veldhoven

Business Software Event

Platform waar digitaliseringsvraagstukken voor de maakindustrie centraal staan

Meer agendapunten »