EO

Politie start met pilot automatische drone

20 april 2022 om 14:34 uur

De politie start een pilot met een automatische drone. Dit zelfvliegende luchtvaartuig kan worden ingezet om sneller een actueel beeld te krijgen van incidenten.


Bij bepaalde incidenten wordt de automatische drone door de meldkamer naar de probleemlocatie gestuurd om beelden te maken die rechtstreeks worden doorgezet naar diezelfde meldkamer. Daar krijgt een politiemedewerker dus snel beeld van de situatie. Dat heeft drie voordelen.

 

Grotere pakkans

Ten eerste kan men eerder inschatten hoe slachtoffers zo effectief mogelijk kunnen worden geholpen. Ten tweede wordt de pakkans wellicht groter. Hoe eerder een politiemedewerker zicht heeft op een situatie van bijvoorbeeld een overval, hoe groter de kans op het aanhouden van de verdachten. Of de drone hier echt aan bijdraagt, wordt al doende onderzocht. Ten derde helpt het bij de veiligheid van de eigen medewerkers. De automatische drone geeft de meldkamer een actueel beeld van een incidentlocatie. Daardoor kan gericht het juiste aantal politie-eenheden naar het incident gestuurd worden. Ook heeft de meldkamer overzicht over de situatie en omgeving van het incident. Dit maakt dat collega's veiliger hun werk kunnen doen op straat.

 

Avy Aera

De politie koos voor de Aera van de Nederlandse producent Avy. Het gaat om een electrische VTOL van ongeveer 300x200x150mm die een payload kan meenemen van 3 kilo / 8 liter. Hij is uitgerust met een NextVision Nighthawk 2 camera en kan 80 à100 kilometer vliegen met een cruisesnelheid van 90 kilmometer per uur, voordat de 1 kWh batterij weer moet worden opgeladen. Bekijk alle specs in deze sheet:

 Avy_Aera_3

 

Test in Enschede

De automatische drone wordt getest bij de Eenheid Oost-Nederland. Begin april 2022 startte de eerste testfase op een afgesloten terrein, waar verschillende mogelijke toepassingen worden onderzocht. Hier wordt per toepassing eveneens gekeken naar de impact van de drone-inzet op privacy, ethische vraagstukken en data-veiligheid in samenhang met proportionaliteit.

 

Wet- en regelgeving

Hierna volgt een praktijktest in het publieke domein van Twente en IJsselland. Wanneer deze fase start, is nog onbekend. Dit hangt onder meer af van de ontwikkeling van wet- en regelgeving en van het moment waarop er voldoende zekerheid is over de veilige inzet van de drone.

 

Gerelateerd nieuws

FME:

FME: "Betrek Nederlandse industrie bij aanschaf nieuw defensiematerieel"

De Nederlandse industrie moet zoveel mogelijk betrokken worden bij de aanschaf van nieuw defensiematerieel, in het bijzonder op (niche) terreinen waar Nederland nu nog veel hoogwaardige kennis en kunde heeft. Dat hebben…

De muziek in wiskundige periodeverdubbeling (soundbite)

De muziek in wiskundige periodeverdubbeling (soundbite)

Toen Aditya Ganesh, amateur musicus en masterstudent Computerwetenschappen aan de RUG, een college bijwoonde over complex gedrag dat ontstaat uit een eenvoudige formule zag hij de kiem van een nieuw muziekstuk. Het…

Nederlandse ‘European Digital Innovation Hubs’ een feit

Nederlandse ‘European Digital Innovation Hubs’ een feit

De Nederlandse European Digital Innovation Hubs zijn een feit. Op het Smart Industry Jaarevent tekent minister van Economische Zaken Micky Adriaansens vandaag een samenwerkingsovereenkomst met vijf ‘hubs’. Met de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

21 september 2022

Design to Manufacturing (voorheen Prototyping MNE)

Netwerkbeurs en competentieplatform voor wie betrokken is in slimme maak- en ontwerprocessen.

27 september 2022, Utrecht

WoTS

World of Technology & Science bedient bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap.

Meer agendapunten »