EO

Herstel Nederlandse octrooiaanvragen

05 april 2022 om 11:15 uur

Het aantal octrooiaanvragen dat Nederlandse bedrijven indienen bij het Europees Octrooibureau (EOB) is vorig jaar met 3,1 procent gestegen, zo blijkt uit de recent gepubliceerde EPO Patent Index 2021. Met 6.581 octrooiaanvragen is Nederland het op twee na grootste land van herkomst voor octrooiaanvragen van de 27 EU-landen en staat het op de achtste plek van alle landen.


De groei is de sterkste sinds 2015, waarmee de negatieve trend van dalende aanvragen in de twee voorgaande jaren omgebogen. Ook ligt de stijging van de Nederlandse octrooiaanvragen boven het EU-gemiddelde van 2,7 procent. Koninklijke Philips bleef in 2021 Nederlands meest actieve aanvrager van Europese octrooien. Philips was ook de grootste octrooiaanvrager van alle bedrijven in medische technologie (gestegen van nr. 3 in 2020), vóór Medtronic en Johnson & Johnson uit de Verenigde Staten.

 

Stedenranglijst

In de stedenranglijst die innovatieactiviteit meet aan de hand van het aantal octrooiaanvragen per stad, is Eindhoven de op twee na grootste van Europa, alleen overtroffen door München en Parijs, en de duidelijke nummer 1 in Nederland. EU-stedenranglijst octrooiaanvragen: 1. München (3.757) 2. Parijs (2.783) 3. Eindhoven (2.390) 4. Stockholm (2.252) 5. Londen (1.657). Nederlandse stedenranglijst: 1. Eindhoven (2.390) 2. Rotterdam (534) 3. Bergen Op Zoom (365) 4. Veldhoven (344) 5. Amsterdam (318).


De provincie Noord-Brabant blijft de leidende Nederlandse regio in octrooiaanvragen, goed voor meer dan de helft van alle Nederlandse aanvragen (51,4 procent). De regio bleef in 2021 de op vier na sterkste van alle Europese regio's voor octrooiaanvragen bij het EOB.


De sectoren met de meeste octrooiaanvragen uit Nederland waren Medische technologie (+3,6 procent) Elektrische machines, apparaten, energie (-2,4 procent), Basismaterialen chemie (+38,6 procent).

 

Nederland - een centrum van innovatie

Een indicatie voor de innovatiekracht van een land is het aantal octrooiaanvragen in relatie tot het aantal inwoners. Nederland staat wat dat betreft met 383 octrooiaanvragen per miljoen inwoners (was 369 in 2020) op de 4e plaats van alle landen die octrooiaanvragen indienen bij het EOB.

 

Gerelateerd nieuws

30 miljoen euro voor demonstratieprojecten groene waterstof

30 miljoen euro voor demonstratieprojecten groene waterstof

Vanaf 21 juni is de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) open met een nieuw thema: Waterstof en Groene Chemie. Hiervoor is €30 miljoen beschikbaar. De regeling is open tot 10 januari 2023. Wie het…

ING: industrie kan productiviteit ondanks personeelstekorten opvoeren door digitalisering

ING: industrie kan productiviteit ondanks personeelstekorten opvoeren door digitalisering

Structurele personeelstekorten stellen de technologische industrie voor grote uitdagingen, stelt ING: alles moet wijken om de toch al hoge productiviteit verder op te voeren. Het optimaal inzetten van digitale…

Onduidelijkheid over Energie-Opslagsystemen

Onduidelijkheid over veilige bedrijfsvoering energie-opslagsystemen

In NEN 4288: 2020 NL ‘Bedrijfsvoering van batterij-energieopslagsystemen’ is te lezen wat de eisen voor veilige bedrijfsvoering van batterij-opslagsystemen zijn. Maar wat veilige bedrijfsvoering inhoudt, daar zijn de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

21 september 2022

Design to Manufacturing (voorheen Prototyping MNE)

Netwerkbeurs en competentieplatform voor wie betrokken is in slimme maak- en ontwerprocessen.

27 september 2022, Utrecht

WoTS

World of Technology & Science bedient bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap.

Meer agendapunten »