Koe geeft meer melk in VR-wei

Koeien die doorlopend op stal staan, blijken meer melk te geven met een VR-bril op die plaatjes toont van een zomerwei. Tenminste, de koeien van de Turkse boer Izzet Kocak. Lang leve de Metaverse! Of is het onethisch?

Het was al bekend dat mensen zich beter voelen als ze uitzicht hebben op een natuurfoto dan bij zicht op een betonnen muur. Maar dat een koe meetbaar meer melk geeft in een fopwei, is wel opvallend. En het geeft te denken. Zou de zieke beter genezen als hij denkt dat hij buiten ligt? De kantoormedewerker beter presteren als hij zich op een tropisch eiland waant? En de lopendeband-medewerker efficiënter zijn met zicht op een mooie berg?

De Russen begonnen afgelopen zomer met een koe-fopprogramma. Zij ontwierpen de VR-bril die de Turkse boer nu ook heeft gebruikt in een VR-studio, samen met dierenartsen. Rekening houdend met de vorm van de koeienkoppen, werd de typisch voor mensen passende VR-bril aangepast. Experts rapporteerden een afname van angst en een toename van ‘de algemene stemming van de kudde’.

Kocak komt met een rapportage die de Nederlandse boer wellicht meer aanspreekt: zijn koeien geven gemiddeld 5 liter meer melk per dag (27 ipv 22 liter). Voordat Kocak een VR-bril uitprobeerde, speelde hij rustgevende klassieke muziek voor zijn vee, maar dat had toch minder effect. Hij heeft nu 10 extra brillen besteld voor zijn koeien.