EO

Flexibel apparaat zet restwarmte om in bruikbare elektriciteit

24 januari 2022 om 15:00 uur

Een nieuw flexibel thermo-elektrisch apparaat kan zich om buizen en andere hete oppervlakken wikkelen en restwarmte omzetten in elektriciteit. Foto: Penn State.

Een nieuwe flexibele thermo-elektrische generator kan om leidingen en andere hete oppervlakken worden gewikkeld en restwarmte efficiënter omzetten in elektriciteit dan voorheen mogelijk was. Dat zeggen de uitvinders, wetenschappers van Penn State en het National Renewable Energy Laboratory (VS).


Thermo-elektrische apparaten bestaan ​​uit kleine koppels, die elk op een tafel met twee poten lijken. Normaal gesproken worden meerdere van deze tweebenige stellen met elkaar verbondentot een plat, vierkant apparaat.

 

Bij het maken van het nieuwe apparaat plaatsten wetenschappers zes koppels langs een dunne strook. Vervolgens gebruikten ze flexibele metaalfolie om 12 van de strips aan elkaar te verbinden, waardoor een apparaat met 72 paren ontstond. Vloeibaar metaal werd gebruikt tussen de lagen van elke strip om de prestaties van het apparaat te verbeteren.

 

De openingen tussen de strips bieden de flexibiliteit om rond vormen als buizen te passen. De openingen zorgen ook voor flexibiliteit bij het wijzigen van de vulfactor, of de verhouding tussen het gebied van thermo-elektrisch materiaal en het gebied van het apparaat, dat kan worden gebruikt om thermo-elektrische apparaten voor verschillende warmtebronnen te optimaliseren.  

 

Bij tests die werden uitgevoerd op een rookkanaal, vertoonde het nieuwe apparaat een 150% hogere vermogensdichtheid dan andere ultramoderne eenheden, meldden de wetenschappers. Een opgeschaalde versie, iets meer dan 3 inch in het kwadraat, behield een voordeel van 115% vermogensdichtheid. Die versie vertoonde een totaal vermogen van 56,6 watt wanneer hij op het hete oppervlak werd geplaatst. 

 

 Het 72-paren apparaat vertoonde het hoogste gerapporteerde uitgangsvermogen en de vermogensdichtheid van een enkele thermo-elektrische generator.

 

"Als je deze apparaten opschaalt, verlies je vaak de vermogensdichtheid, waardoor het een uitdaging wordt om grootschalige thermo-elektrische generatoren te fabriceren", zegt universitair hoofddocent Bed Poudel. "Dit illustreert de buitengewone prestaties van ons 72-paren-apparaat."

 

Gerelateerd nieuws

Zonnepaneel wekt 's nachts elektriciteit op

Zonnepaneel wekt 's nachts elektriciteit op

Onderzoekers van Stanford hebben een zonnepaneel uitgerust met een thermo-elektrische generator om een ​​kleine hoeveelheid elektriciteit op te wekken uit het temperatuurverschil tussen de omgevingslucht en het…

Zonne-energie 18 jaar opgeslagen als warmte en toen weer omgezet in elektriciteit

Zonne-energie 18 jaar opgeslagen als warmte en toen weer omgezet in elektriciteit (video)

​De onderzoekers achter een energiesysteem dat het mogelijk maakt om zonne-energie op te vangen, tot achttien jaar op te slaan en weer vrij te geven wanneer en waar het nodig is, hebben het systeem nu een stap verder…

Deze axiale-fluxmotor met een PCB-stator is rijp voor een geëlektrificeerde wereld

Lekker licht: een axiale-fluxmotor met een stator van een printplaat (I)

Het hart van elke elektromotor bestaat uit een rotor die rond een stationair onderdeel draait, de stator. Deze wordt traditioneel gemaakt van ijzer, waardoor hij ongeveer tweederde van het gewicht van een conventionele…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Gecodeerde, contactloze veiligheidsschakelaar PSEN cs5 en PSEN cs6 Veiligheidsschakelaar voor de hek- en positiebewaking

PSENcode is zowel bedoeld voor de standbewaking van afschermingen volgens EN 60947-5-3 als voor de positiebewaking. Door...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

17 mei 2022, Parijs

Global Industrie

De internationale Franse industrievakbeurs Global Industrie integreert dit jaar Measurement World en GAS...

18 mei 2022, Kortrijk

Indumation

Techno-scène voor industriële automatisering.

19 mei 2022, online

Bijeenkomst ‘Platform Industrie & Veiligheid’

NEN en het ministerie van SZW nodigen belanghebbenden uit om hier ontwikkelingen van en voor de industrie...

Meer agendapunten »