EO

"Zuidpoolexpeditie heeft belangrijke data opgeleverd voor bouw ‘Antarctica-rover’" (video)

19 januari 2022 om 15:40 uur

TU/e-team Polar heeft twee weken onderzoek gedaan op Antarctica, op zoek naar data die helpen bij de bouw van hun ‘Antarctica-rover’, een zelfontworpen zonnemobiel die onbemand klimaatonderzoek op de Zuidpool mogelijk moet maken. Het studententeam hoopt aan het einde van de zomer het eerste prototype te kunnen presenteren.


Hoewel het team nog uitgebreid naar de data gaat kijken, geeft Ewout Hulscher aan dat hij tevreden is met de eerste binnengekomen informatie. Zo is duidelijk dat de kracht van de zon ook op bewolkte dagen hoger is dan verwacht. "De zon staat dan wel extreem laag, het continent is wit en daardoor reflecteert 75 tot 90 procent van het zonlicht. Bovendien is het nu op Antarctica 24 uur per dag licht. Op de Zuidpool rijden met een zonnewagen is zeker mogelijk, maar een makkelijke opgave is het niet."

 

De data die via onder meer een spectrometer en twee pyranometers zijn verzameld, worden ook gedeeld met de onderzoekswereld. Oscar Mannens: "Met deze data kunnen we modellen maken, zodat we erachter kunnen komen hoe ver ons voertuig in de toekomst op Antarctica kan rijden. Het is voor de onderzoekswereld belangrijk om te weten of onze rover honderden of duizenden kilometers per seizoen kan afleggen."

 

Marsrover

De Antarctica-rover moet ervoor gaan zorgen dat klimaatonderzoek op het koudste en meest afgelegen continent op aarde duurzamer, makkelijker en goedkoper wordt. Het voertuig gaat rijden op ingebouwde zonnepanelen, terwijl onder meer sensoren ervoor moeten zorgen dat het voertuig zonder menselijke inbreng van punt A naar B kan rijden.

 

De zonnemobiel lijkt op de Marsrover die op een vergelijkbare manier data verzamelt op planeet Mars. Om het voertuig te optimaliseren, was het wel nodig om metingen op Antarctica te verrichten. Om die reden vertrokken Mannens en Hulscher onlangs voor twee weken naar de Zuidpool.

Klimaatverandering

De rover kan in de toekomst belangrijke data leveren op het gebied van klimaatverandering. Ook informatie die nu nog niet beschikbaar is, denkt Dick van der Kroef, directeur van het Nederlands Polair Programma. Zeventien studenten van uiteenlopende studierichtingen werken mee aan de bouw van het voertuig.

 

Gerelateerd nieuws

Noren willen reizen transformerren met elektrische vliegboot

Te land, ter zee en in de lucht: Noren bouwen elektrische vliegboot met wielen (video)

Een Noors bedrijf ontwikkelt een klein elektrisch watervliegtuig dat het lokale passagiersverkeer op grote schaal kan transformeren. Het ontwerp van de romp wordt momenteel getest in de sleeptank van Sintef in Trondheim.

Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive genomineerd voor Hermes Award

Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive genomineerd voor Hermes Award

De nominaties voor de Hermes Award zijn bekend: Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive maken kans op de jaarlijkse technologie-innovatieprijs van de Hannover Messe.

Nieuwe versie installatienorm industriële gebouwen behandelt Single Pair Ethernet

Nieuwe versie installatienorm industriële gebouwen behandelt Single Pair Ethernet

In maart 2022 is de nieuwe editie van de installatienorm IEC 61918:2018/AMD1:2022 Amendment 1 - "Industriële communicatienetwerken - Installatie van communicatienetwerken in industriële gebouwen" gepubliceerd…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Gecodeerde, contactloze veiligheidsschakelaar PSEN cs5 en PSEN cs6 Veiligheidsschakelaar voor de hek- en positiebewaking

PSENcode is zowel bedoeld voor de standbewaking van afschermingen volgens EN 60947-5-3 als voor de positiebewaking. Door...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2022, Hannover (De)

Hannover Messe

The lead theme Industrial Transformation spotlights the topics of digitalization and sustainability.

31 mei 2022, Düsseldorf

World Electrolysis Congress

Goal: tackle the remaining bottlenecks to rolling out electrolysers at scale and pace

31 mei 2022, Veldhoven

Business Software Event

Platform waar digitaliseringsvraagstukken voor de maakindustrie centraal staan

Meer agendapunten »