“Alexa, breng me naar de maan”

De digitale assistent Alexa en het Webex-videosysteem gaan mee aan boord van de eerste vluchttest van Nasa’s Orion-ruimtevaartuig in de verre ruimte. Hierdoor kunnen liefhebbers de missie virtueel meebeleven. Ze kunnen de missie volgen op apparaten met Alexa door te zeggen: ‘Alexa, breng me naar de maan’. De Webex mogelijkheden voor videosamenwerking bieden kansen voor STEM-onderwijs en onderwijsevenementen op afstand.

Callisto gebruikt Amazon Alexa en Webex van Cisco om commerciële technologie voor spraak-, video- en whiteboardcommunicatie in de ruimte te testen en te demonstreren. Lockheed Martin, die het ruimtevaartuig Orion ontwierp en bouwde, leidt de ontwikkeling en integratie van de lading.

Het project biedt de mogelijkheid om te leren hoe toekomstige astronauten kunnen profiteren van far-field-spraaktechnologie, kunstmatige intelligentie en op tablets gebaseerde videosamenwerking. De payload omvat innovatieve technologie waarmee Alexa kan werken zonder internetverbinding, en Webex om op een tablet te draaien met behulp van Nasa’s Deep Space Network.

Artemis I staat gepland voor een reis van meerdere weken rond de maan en terug begin dit jaar.