EO

Halfgeleiderindustrie investeert als een dolle, ook afzet stijgt

17 december 2021 om 07:46 uur

De wereldwijde investeringen in de halfgeleiderindustrie zijn dit jaar met ongeveer 34% gestegen, de sterkste procentuele stijging sinds 2017 (41%), zo heeft IC Insights becijferd. Er is 152 miljard dollar uitgegeven, een nieuw recordbedrag dat het vorige record van 113,1 miljard dollar vorig jaar ruimschoots overtreft.


Naar verwachting zullen alle productsegmenten sterke dubbelcijferige stijgingen in kapitaaluitgaven registreren, waarbij de halfgeleiderfabrieken- en MPU/MCU-segmenten (controllers en processors) de grootste stijgingen zullen noteren met 42%, gevolgd door analoog/overig (41 %) en logic (40%).  

 

Het foundrysegment vertegenwoordigt naar verwachting 35% van alle investeringen in halfgeleiders in 2021, ruimschoots het grootste deel van de investeringsuitgaven van de belangrijkste product-/segmentcategorieën. Fab heeft sinds 2014 elk jaar het grootste aandeel, met twee uitzonderingen: 2017 en 2018, toen de investeringsuitgaven voor DRAM en flashgeheugen stegen. Uitgaven door foundries zijn erg belangrijk (en noodzakelijk) geworden omdat de vraag in de industrie blijft stijgen naar circuits die zijn vervaardigd met behulp van geavanceerde procestechnologie nodes.

 

TSMC, 's werelds grootste producent, is goed voor 57% van de 53 miljard dollar aan uitgaven. Samsung investeert ook aanzienlijk in zijn fab-activiteiten. Samsung is erin geslaagd om de technologische roadmap van TSMC te evenaren en zet zijn inspanningen voort om meer toonaangevende leveranciers weg te lokken.

 

Aan de andere kant rekende de Chinese overheid op Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) om een veel groter deel van de halfgeleiders aan de Chinese markt te leveren. Maar de opname van SMIC op de Amerikaanse zwarte lijst heeft zijn vermogen om die plannen uit te voeren ernstig beperkt. De investeringsuitgaven van SMIC zullen dit jaar naar verwachting met 25% dalen tot 4,3 miljard dollar, goed voor slechts 8% van de totale uitgaven voor foundries in 2021. 

 

Afzet

Volgens World Semiconductor Trade Statistics organization WSTS zal de wereldwijde halfgeleidermarkt  stijgen van 6,8% in 2020 tot een 25,6% in het jaar 2021, wat overeenkomt met een marktomvang van 553 miljard dollar. Dit wordt de grootste stijging sinds een stijging van 31,8% in 2010, elf jaar geleden.

 

De markt voor halfgeleiders werd in het algemeen niet negatief beïnvloed door de Covid-19-pandemie in 2021. De sterke vraag van de consument dreef alle belangrijke productcategorieën naar dubbelcijferige groeicijfers, behalve opto-elektronica. De grootste bijdragers aan de groei zijn Memory met 34,6 procent, gevolgd door Analog met 30,9% en Logic met 27,3%.

 

In 2021 zullen alle geografische regio's naar verwachting een groei met dubbele cijfers laten zien. De regio Azië-Pacific met 26,7%, Europa met 25,6%, Amerika met 24,6% en Japan met 19,5%.

 

2022

Voor 2022 verwacht WSTS dat de wereldwijde markt voor halfgeleiders met 8,8% zal groeien tot 601 miljard dollar, aangedreven door een dubbelcijferige groei van de categorie Sensors and Logic. Alle andere productcategorieën zullen ook positieve groeipercentages laten zien en de groei laat zich zien in alle regio's.

 

Gerelateerd nieuws

Onzekere vooruitzichten Europese industrie door oorlog in Oekraïne

Onzekere vooruitzichten Europese industrie door oorlog in Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van energie en sommige andere belangrijke inputs voor de industrie gestegen. Daarnaast krijgt de Europese industrie te maken met langere levertijden en mogelijk tekorten.…

'Embedded systems in elektronica gevoelig voor cybercriminelen en hackers'

'Embedded systems in elektronica gevoelig voor cybercriminelen en hackers'

Het klinkt als een James Bond film: criminelen die een vergadering van regeringsleiders op hun smartphone volgen via de gehackte beveiligingscamera. Of stofzuigerrobots die via de webcam en audio de ruimte bespioneren,…

Zonne-energie 18 jaar opgeslagen als warmte en toen weer omgezet in elektriciteit

Zonne-energie 18 jaar opgeslagen als warmte en toen weer omgezet in elektriciteit (video)

​De onderzoekers achter een energiesysteem dat het mogelijk maakt om zonne-energie op te vangen, tot achttien jaar op te slaan en weer vrij te geven wanneer en waar het nodig is, hebben het systeem nu een stap verder…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Gecodeerde, contactloze veiligheidsschakelaar PSEN cs5 en PSEN cs6 Veiligheidsschakelaar voor de hek- en positiebewaking

PSENcode is zowel bedoeld voor de standbewaking van afschermingen volgens EN 60947-5-3 als voor de positiebewaking. Door...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2022, Hannover (De)

Hannover Messe

The lead theme Industrial Transformation spotlights the topics of digitalization and sustainability.

31 mei 2022, Düsseldorf

World Electrolysis Congress

Goal: tackle the remaining bottlenecks to rolling out electrolysers at scale and pace

31 mei 2022, Veldhoven

Business Software Event

Platform waar digitaliseringsvraagstukken voor de maakindustrie centraal staan

Meer agendapunten »