Nep-draaikolken voor elektriciteit (video)

Turbulent Hydro heeft de Cleantech Hero Energie-prijs gewonnen van Flanders Expo. De de jury koos bijna unaniem voor het bedrijf dat op hoogtechnologische wijze kleine hydro-elektrische turbines ontwikkelde die energie uit rivieren omzetten in stroom door gebruik te maken van gegenereerde draaikolken.

Een Turbulent microwaterkrachtcentrale vereist geen dammen, geen rivierbelemmeringen en geen grote infrastructuur. Het systeem heeft genoeg aan 1,5 meter hoogteverschil in water om energie op te wekken. Daardoor resulteert deze technologie in een visvriendelijke, onderhoudsarme waterkrachtinstallatie die efficiënt 24/7 continue schone elektriciteit produceert.

Turbulent Hydro heeft al projecten in Chili, Taiwan, de Filippijnen, Indonesië, Congo, Thailand, Portugal, Estland, Slovenië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België. Door het installeren van gedistribueerde clusters van turbines kunnen hele regio’s worden voorzien van groene, schone, stabiele en betrouwbare elektriciteit.

turbulentDe jury van de derde Cleantech Hero 2021 was in haar commentaar unaniem lovend over het project van Turbulent Hydro dat technologische innovatie, duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid onder één noemer plaatst: "Turbulent heeft bewust gekozen om een technologie te ontwikkelen die geschikt is voor zowel het Westen als voor landen met opkomende economieën. […] Het potentieel om te internationaliseren zorgt ervoor dat Turbulent Hydro een mooi uithangbord kan worden voor Vlaanderen. Het belicht alles wat een duurzaam innovatieproject moet zijn. Dit soort oplossingen kunnen op termijn universele toegang tot elektriciteit waarmaken, zonder de nefaste bijkomende negatieve gevolgen voor de mondiale uitstoot van broeikasgassen."