EO

Demo-locatie moet Industrial Electrification een boost geven

04 december 2021 om 11:15 uur

Van links naar rechts: Peter van Hooft (Operational Program Manager FLIE), Fer Klinckhamers (CCO Plant One Rotterdam), Josepha van Kollenburg (Directeur FLIE) en Taco Boerstra (Innovation Manager)

Josepha van Kollenburg van Fieldlab Industrial Electrification en Fer Klinckhamers van Plant One Rotterdam starten een demo-locatie om de energietransitie in de industrie te helpen versnellen. Vanaf medio 2022 is de locatie op Plant One Rotterdam operationeel.


Plant One Rotterdam is een kennis- en innovatiecentrum in Rotterdam-Botlek voor het testen en valideren van duurzame procestechnologie op semi-industriële schaal. Het Fieldlab Industrial Electrification is een gezamenlijk initiatief van Port of Rotterdam, InnovationQuarter, TNO, Deltalinqs en FME. In dit fieldlab kunnen technologieën op industrieel relevante schaal in een praktijkomgeving worden getest. In februari 2021 is het Fieldlab gestart vanuit het Solution Center op de RDM met advies aan bedrijven over financiering en regelgeving en het begeleiden van haalbaarheidsstudies.

 

De demo-locatie is de eerste plek in Nederland waar in een open innovatielocatie Industriële elektrificatie technologieën op deze schaal getest en doorontwikkeld kunnen worden samen met regionale industriepartners. "We kijken er naar uit om op deze locatie midden in de Botlek, de industriële elektrificatie naar de praktijk te brengen. Plant One Rotterdam is een goede match met het fieldlab omdat zij partijen helpen aan te tonen dat hun ideeën marktwaardig zijn. Dat is exact waar wij voor staan. Het vinden van de juiste technologiefit tussen technologieleveranciers en industriële eindgebruikers", aldus Van Kollenburg. Klinckhamers: "De activiteiten vanuit het Fieldlab Industrial Electrification zijn een mooie aanvulling op de onderwerpen waar we al praktisch mee aan de slag zijn. Denk aan circulariteit, verduurzaming, CO2-reductie... Het thema Elektrificatie kunnen we samen beter op de kaart zetten. Wij zetten graag onze expertise in om dat doel te bereiken."

 

Vliegwielen, hybride boilers, enzo

In het fieldlab komen drie type technologieën te staan die passen bij het cluster en die in de praktijk gedemonstreerd kunnen worden. Het gaat daarbij om technieken op het gebied van industriële warmte, inpassing van groene waterstof en directe conversie van CO2, die allemaal gebruik maken van duurzame elektriciteit. Denk aan een vliegwiel dat zowel energie kan leveren als opvangen en opslaan. Of een hybride boiler, die stoom uit aardgas kan vervangen door stoom uit duurzame elektriciteit. Met een divers scala aan elektrificatie oplossingen is het fieldlab dé ideale locatie om uit te vinden wat de juiste technologie-fit is voor een bedrijf.

 

Gerelateerd nieuws

Twente verw

Twente verwarmt zijn huizen met gas van Grolsch

Het Enschedese bio-energiebedrijf HoSt gaat het biogas van de Grolsch afvalwaterzuivering omzetten in Groen Gas (jaarlijks 1 miljoen Nm3). Dit duurzame alternatief voor fossiel aardgas voorziet in de behoefte van zo'…

Nederlandse start-up Venturi ontwikkelt elektrisch vliegtuig voor 44 personen

Nederlandse start-up Venturi ontwikkelt elektrisch vliegtuig voor 44 personen

De Delftse start-up Venturi Aviation werkt aan een revolutionair elektrisch vliegtuig met 44 zitplaatsen en een vliegafstand van 550 km. Elektrisch vliegen is tot nu toe alleen mogelijk voor kleine vliegtuigen. Venturi…

Taiwanese  krijgt 'rots' van zonnepanelen

Taiwan krijgt 'rots' van zonnepanelen

Taiwan krijgt een gebouw dat geheel is bedekt met zonnepanelen. De iconische ‘Sun Rock’ moet jaarlijks 1 miljoen kWh stroom gaan leveren.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

7 februari 2022

Week van de Circulaire Economie

Circulaire ondernemers zetten hun deuren open voor publiek.

10 februari 2022, online

Ignite

Techleap.nl Summit 2022

15 februari 2022

Masterclass additive manufacturing voor nieuwe mobiliteitsconcepten

Over de voordelen van additive manufacturing voor de mobiliteitsindustrie en hoe dit kan leiden tot...

Meer agendapunten »