EO

Circulairecijfers.nl toont duurzame prestatie materialen

25 november 2021 om 08:14 uur

Op COP26 in Glasgow kondigen Circular Engine en Duinn een nieuw digitaal naslagwerk aan voor productontwerpers, ingenieurs, inkopers en beleidsmakers: www.circulairecijfers.nl . De gratis site bevat basisgetallen over de duurzame en circulaire prestatie van materialen.


Hoeveel CO2-uitstoot komt er kijken bij de productie van staal? Wat is het energie- en waterverbruik van beton? Per kilogram materiaal toont Circulaire Cijfers hoeveel energie, water en CO2 nodig is voor de winning en productie.

 

Momenteel kost het veel tijd, zoekwerk en geld om getallen over de milieuprestatie van materialen te vinden. Dit heeft als voornaamste reden dat de cijfers worden gepubliceerd in diverse bronnen: van wetenschappelijke publicaties tot bedrijfsrapportages en sectoroverzichten. Voor professionals die op zoek zijn naar de duurzame en circulaire eigenschappen van de materialen in een product vraagt het veel tijd om bruikbare cijfers te vinden en deze te verzamelen.

 

Daar komt bij dat voor veel getallen betaald moet worden. Bovendien kunnen de cijfers vaak niet in excel worden toegepast. Naast deze problemen van toegankelijkheid, kosten en bruikbaarheid, vergt het vaak specialistische kennis om met gedetailleerde materiaal-informatie te werken. Dit helpt volgens Circular Engine en Duinn niet om de transitie te versnellen.

 

Nicole Bakker van Circular Engine: "Het gaat te langzaam met de wereldwijde CO2-reductie. Door data over de milieu-impact van materialen gratis beschikbaar te stellen versnellen we de circulaire transitie."

 

Midden tussen geen cijfers en specialistische analyses

Om meer organisaties en individuen in staat te stellen tot duurzamere materiaal-, ontwerp- en inkoop keuzes stellen de initiatiefnemers de basiscijfers nu gratis beschikbaar. Gebruikers kunnen de data eenvoudig in excel overnemen, aanvullingen voorstellen en suggesties doen voor verbeteringen. Doordat je alle cijfers bij de hand hebt in één overzich wordt het voor een bredere groep mogelijk om snel en eenvoudig inzicht te krijgen in de milieu-impact van materialen. Dit initiatief overbrugt het gat tussen geen cijfers hebben en een volledige specialistische levenscyclusanalyse (LCA). "Zo versnellen we de transitie naar een duurzame en circulaire toekomst met significant lagere CO2-uitstoot."

 

Circulaire Cijfers is een non-profit initiatief met als doel de transitie naar een circulaire en duurzame samenleving te versnellen. De cijfers zijn een naslagwerk voor alle productontwerpers, inkopers, analisten en beleidsmakers die zich hiervoor inzetten. Circulaire Cijfers wordt minimaal 1x per jaar ge-update en het aantal getallen wordt in de loop der tijd uitgebreid.

 

 

Gerelateerd nieuws

Nieuw polymeer geeft 3D-geprint zand superkracht

Nieuw polymeer geeft 3D-geprint zand superkracht

Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory van het Department of Energy hebben een nieuw polymeer ontworpen om silicazand te binden en te versterken voor additieve productie van binderjet, een 3D-printmethode die…

Rathenau: 'Volop kansen om impact innovaties te vergroten'

Rathenau: 'Volop kansen om impact innovaties te vergroten'

Er liggen volop kansen om kennis en innovatie beter in te zetten voor de grote uitdagingen van de samenleving, zoals klimaatverandering, de toekomst van de gezondheidszorg of een eerlijke data-economie. Dat stelt…

Hoe schoenen - en auto's - 's nachts van kleur kunnen veranderen

Hoe schoenen - en auto's - 's nachts van kleur kunnen veranderen

Platforms als Instagram geven gebruikers de vrijheid om hun foto's of video's direct te bewerken met behulp van filters. Met één klik kunnen ze het palet, de toon en de helderheid van hun inhoud wijzigen door…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Xelity 10TX is dé IP67 switch voor professionele netwerken

Murrelektronik heeft een IP67 Managed switch met 10 poorten aan het assortiment toegevoegd. Deze bespaart ruimte in de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 november 2021

The Battery Show

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

1 december 2021, Den Bosch

Food Technology

Hoe ziet het voedselsysteem van de toekomst eruit? Welke rol speelt technologie hierin?

3 december 2021, online

Seminar on the recycing of permanent magnets

This seminar presents a technical and market overview of magnet recycling in the EU, with current R&I...

Meer agendapunten »