EO

Automatisch van CAD-bestand naar robotcode

25 november 2021 om 06:49 uur

Met de ontwikkeling van SmartCAM door FIS Robotics, kan elk standaard CAD-bestand snel en eenvoudig worden 'vertaald' naar robotcode voor CNC-schuimfrezen. SmartCAM genereert automatisch programma’s voor een robot, zonder tussenkomst van tekenaars of programmeurs.


FIS Robotics opereert vanuit Genk en richt zich vooralsnog op de Benelux. Deze zomer nog stond er op de Dam in Amsterdam een levensgrote Lego-versie van André Hazes. Dutch Deco Finish maakt dit beeld met de technologie van FIS Robotics. CNC-schuimfrezen is een geautomatiseerd proces dat steeds populairder wordt. Gangbare methoden om dergelijke robots aan te sturen waren tot voor kort erg tijdrovend. Het programmeren van toolpaths, het uitzetten van de miljoenen punten en trajecten die de robot moet volgen, kan soms uren in beslag nemen.

 

Vakmanschap

Tegenover handmatige maakprocessen heeft geautomatiseerd CNC-schuimfrezen een aantal voordelen. De handmatige manier is trager en vereist veel vakmanschap. Het is over het algemeen minder nauwkeurig, en er is ook geen digitaal bestand, waardoor je niet eenvoudig een exacte kopie kan maken. Door gebruik te maken van robots wordt de snelheid, nauwkeurigheid en de herhaalbaarheid verhoogd. Het vakmanschap wordt ‘opgeslagen' in de programmatuur, en zo bewaard voor de toekomst. Dankzij de eigen ontwikkelde AI-core in de SmartCAM-software kan iedereen nu snel en eenvoudig, een robotprogramma genereren, zonder dat hier programmeerkennis voor nodig is. De gegenereerde toolpaths zijn zeer efficiënt. Dit resulteert in een grotere nauwkeurigheid, snellere productie en kortere doorlooptijd. Geautomatiseerde robotproductiesystemen aangestuurd door AI vormen een snelgroeiend segment in de productiewereld. SmartCAM gekoppeld met de hoge prestaties van robots betekent dat fabrikanten nu hun producten met veel minder kosten, sneller en efficiënter kunnen produceren. Onmiddellijk na het uploaden van een 3D-model, maakt SmartCAM het programma voor de robot.

 

SmartCAM

CAD-geometrieën en 3D-modellen in de vorm van een STL-file kunnen door SmartCAM omgezet worden naar robotprogramma`s. Op deze manier kan gewerkt worden met alle gangbare CAD/tekenprogramma's, die kunnen exporteren naar STL. Ook G-code, afkomstig van 3D-slicers kan omgezet worden naar robotprogramma`s. De AI-core past alle parameters on-demand aan om de programma's, die normaal enkel geschikt zijn voor 3D-printers, mogelijk te maken op industriële robots.

 

SmartCAM wordt ingezet voor prototyping, de snelle productie van één enkel product voor testdoeleinden tijdens de ontwerpfase van een product. Maar ook bij eenmalige of kleine batchproductie is het een interessante technologie. SmartCAM ondersteunt ook een verscheidenheid aan additieve fabricageprocessen, zoals metalen oplassen, printen met granulaten of kalk/cement samenstellingen.

 

Gerelateerd nieuws

Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive genomineerd voor Hermes Award

Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive genomineerd voor Hermes Award

De nominaties voor de Hermes Award zijn bekend: Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive maken kans op de jaarlijkse technologie-innovatieprijs van de Hannover Messe.

4D-composietprinten kan de vleugels van drones verbeteren

4D-composietgeprinte dronevleugels die van vorm veranderen tijdens de vluctht (video)

In Canada wordt gewerkt aan drone-vleugels die tijdens de vlucht van vorm kunnen veranderen. Professor mechanische, industriële en ruimtevaarttechniek Suong Hoa heeft hiervoor een 4D composietprinttechniek ontwikkeld.

Fraunhofer verhoogt de efficiëntie van machines met cognitieve transformatie van industriële processen

Fraunhofer in Hannover: cognitieve transformatie van industriële processen

Op de Hannover Messe zal de Fraunhofer Cluster of Excellence Cognitive Internet Technologies CCIT demonstreren hoe cognitieve transformatie van industriële processen de efficiëntie van vormmachines kan verbeteren (hal…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Gecodeerde, contactloze veiligheidsschakelaar PSEN cs5 en PSEN cs6 Veiligheidsschakelaar voor de hek- en positiebewaking

PSENcode is zowel bedoeld voor de standbewaking van afschermingen volgens EN 60947-5-3 als voor de positiebewaking. Door...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

17 mei 2022, Parijs

Global Industrie

De internationale Franse industrievakbeurs Global Industrie integreert dit jaar Measurement World en GAS...

18 mei 2022, Kortrijk

Indumation

Techno-scène voor industriële automatisering.

24 mei 2022

PPA event

Het Productie Proces Automatisering (PPA) event biedt informatie over Industrie 4.0, Industrial Internet...

Meer agendapunten »