Lucht reinigen met plasma

Het Haarlemse bedrijf BlueReactor heeft een systeem ontwikkeld dat lucht reinigt met 95 procent lagere CO2-footprint dan de bekende technieken. Volgens directeur/uitvinder André Kapitein heeft zijn plasma-techniek zich al bewezen in de olie-, gas- en staal-, water- en veeteeltsectoren.

BlueReactor werkt met ‘Pulse Power Plasma’, een plasma dat wordt opgewekt met bliksems. De bliksems die BlueReactor creëert, duren niet langer dan 1 nanoseconde. De technologie filtert of absorbeert de vervuilde lucht niet, maar zet deze om op moleculair niveau. Hij elimineert de schadelijke uitstoot zonder de atmosfeer te schaden of de natuurlijke omgeving te destabiliseren. De BlueReactor creëert een plasmawolk die vervuiling op moleculair niveau uit elkaar trekt. De radicalen en UV die dit plasma produceert, vernietigen bacteriën en andere ongewenste microben. Ook fijnstof (pm10, pm2,5) wordt geïoniseerd waardoor het samenklontert en geen schadelijk effect meer heeft.

Volgens tests aan de Technische Universiteit Eindhoven kunnen met deze plasmatechnologie de schadelijke gassen ammoniak, methaan en diverse kankerverwekkende stoffen worden afgebroken, soms tot niveaus die met traditionele systemen onhaalbaar zijn. Ook wordt het met succes toegepast bij de beperking van geuroverlast bij horeca en bierbrouwerijen.

Bluereactorsystems heeft de plasmatechnologie ontwikkeld met de TU/e. Ook andere partijen zoals de Hogeschool van Amsterdam, ZLTO, Nedap en Tatasteel zijn hierbij betrokken.

De plasmatechnologie draagt voor bedrijven zoals Shell en Tatasteel en brouwerijen ertoe bij te voldoen aan de strenge klimaateisen en het helpt de veeteeltsector de ammoniakuitstoot vrijwel geheel te beperken. Na de eerste proeven bij varkenshouders is er een specifieke versie ontwikkeldvoor die sector.