EO

Nick Habraken wint Wim van der Hoek Award 2021

20 november 2021 om 08:32 uur

Nick Habraken, die aan de TU Eindhoven afstudeerde op het herontwerp van een robot voor microchirurgie, heeft de Wim van der Hoek Award gewonnen. De jury : “Door nauwgezet naar de toepassing van de robot te kijken, is Nick gekomen tot een innovatieve, ‘niet-menselijke’ topologie, die is toegespitst op de functie die het apparaat moet vervullen.”


Habraken studeerde dit voorjaar bij Werktuigbouwkunde af op het herontwerp van de operatierobot, die medisch-technologisch bedrijf Microsure in Son ontwikkelde voor onder meer borstreconstructie. Bij een dergelijke operatie moeten bloed- en lymfevaten met diameters van minder dan een millimeter worden gehecht; die precisie is voor een mens bijna onhaalbaar.

 

Habraken begon met een uitgebreide beschouwing van de toepassing en de daaruit voortvloeiende vereisten op technisch en ergonomisch vlak. In de robotica wordt vaak geprobeerd de menselijke motoriek na te bouwen. Habraken koos er echter voor om dat niet te doen en kwam zo tot een innovatieve, ‘niet-menselijke' topologie, die is toegespitst op de functie die de robot moet vervullen.

 

Het ontwerp was volgens de jury van hoge kwaliteit. "Op zowel systeem- als detailniveau gaf Nick voor alle functies een haalbare, onderbouwde en compleet uitgewerkte invulling. De nadruk lag daarbij op een uitgekiende beheersing van de vrijheidsgraden van de robot, die in een compacte, steriele ruimte moet kunnen bewegen. Dit geheel in de geest van Van der Hoek's constructieprincipes."

 

DSPE (Dutch Society for Precision Engineering) stelde de Wim van der Hoek Award, ook wel Constructeursprijs genoemd, in 2006 in ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van nestor in de constructieprincipes Wim van der Hoek (1924-2019). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerwerk op het gebied van het construeren in de werktuigbouwkunde aan de technische universiteiten en de hogescholen in Nederland en België. Aan deze prijs zijn verbonden een oorkonde, een trofee gemaakt door de Leidse instrumentmakers School en een geldbedrag, gesponsord door TU/e-instituut EAISI.

 

Zeven nominaties

Criteria bij de beoordeling van de afstudeerverslagen zijn kwaliteit van het ontwerp, onderbouwing en innovativiteit, alsmede de geschiktheid voor gebruik in het onderwijs in de constructieprincipes. De jury, onder voorzitterschap van DSPE-bestuurslid Jos Gunsing (MaromeTech), ontving dit jaar zeven nominaties, ingediend door de afstudeerbegeleiders/hoogleraren van de betreffende studenten. Ze zijn afkomstig van TU/e, TU Delft en Fontys Hogeschool Engineering in Eindhoven.

 

Gerelateerd nieuws

Deze robot vaccineert zonder naald (video)

Deze robot vaccineert zonder naald (video)

De autonome robot Cobi brengt vaccins diep in in het armweefsel, via een hogedrukvloeistofstraal die niet dikker is dan een mensenhaar. Zonder gebruik van een injectienaald.

Nieuw polymeer geeft 3D-geprint zand superkracht

Nieuw polymeer geeft 3D-geprint zand superkracht

Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory van het Department of Energy hebben een nieuw polymeer ontworpen om silicazand te binden en te versterken voor additieve productie van binderjet, een 3D-printmethode die…

Hoe schoenen - en auto's - 's nachts van kleur kunnen veranderen

Hoe schoenen - en auto's - 's nachts van kleur kunnen veranderen

Platforms als Instagram geven gebruikers de vrijheid om hun foto's of video's direct te bewerken met behulp van filters. Met één klik kunnen ze het palet, de toon en de helderheid van hun inhoud wijzigen door…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Xelity 10TX is dé IP67 switch voor professionele netwerken

Murrelektronik heeft een IP67 Managed switch met 10 poorten aan het assortiment toegevoegd. Deze bespaart ruimte in de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 november 2021

The Battery Show

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

1 december 2021, Den Bosch

Food Technology

Hoe ziet het voedselsysteem van de toekomst eruit? Welke rol speelt technologie hierin?

3 december 2021, online

Seminar on the recycing of permanent magnets

This seminar presents a technical and market overview of magnet recycling in the EU, with current R&I...

Meer agendapunten »