AI maakt Beethoven’s 10e symfonie af (video)

Grofweg zo’n 200 jaar nadat Ludwig van Beethoven aan een 10e symfonie begon te werken, is deze eindelijk voltooid. Met behulp van artificiële intelligentie (AI).

Voor zijn dood begon Beethoven te werken aan zijn 10e symfonie en deze bleef tot nu toe onvoltooid. Deutsche Telekom, een groep AI-experts en musicologen ontwikkelde echter de ‘Beethoven AI’ om zijn stijl te begrijpen. Onder leiding van de onderzoeksafdeling van Beethoven-Haus heeft het team twee jaar nodig gehad om de laatste noten van de 10e symfonie samen te stellen.

De AI kreeg niet alleen de composities van Beethoven en zijn aantekeningen over de 10e symfonie, maar ook werken van componisten en musici die Beethoven tijdens zijn leven inspireerden en beïnvloedden, zoals Johann Sebastian Bach. Met deze informatie hebben de experts en de AI het onvolledige werk voltooid.

Componist Walter Werzowa en het Beethoven Orchestre Bonn maakten van de notatie een levende compositie onder leiding van Dirk Kaftan. Ze debuteerden de voltooide 10e symfonie op 9 oktober op het Telekom Forum in Bonn, Duitsland, de geboorteplaats van Beethoven.