EO

Dassault Systèmes ontwikkelt virtual twin om gewicht van glazen flessen te verminderen

15 november 2021 om 08:08 uur

Drie aanbieders van duurzame oplossingen voor de glasindustrie gaan samen innovatieve technologie toepassen om de stevigheid van glazen flessen te vergroten, zodat het gewicht ervan aanzienlijk kan worden verminderd.


De partners zijn Dassault Systèmes, Ardagh Group en Exxergy. Zij maken gebruik van 'virtual twins' om een speciale coating voor de iconische Johnnie Walker-fles te ontwikkelen die moet zorgen dat de glazen fles zeer licht van gewicht wordt, zonder dat concessies worden gedaan aan de stevigheid en de vorm van de fles.

Het is voor het eerst dat op basis van een virtual twin geprobeerd wordt om de tijd en de kosten terug te dringen die nodig zijn om glasproducten te testen. Ook is het doel om de hoeveelheid grondstoffen en energie die in het proces worden gebruikt, sterk te verminderen. De testen vormen bovendien een stap in de plannen van de glasindustrie om ‘net zero' te worden.

Een virtual twin is een realtime digitale weergave van een product of proces dat wordt gebruikt om nieuwe innovaties te modelleren, te visualiseren en te voorspellen nog voordat er fysieke proeven plaatsvinden. In dit geval wordt een nieuwe externe coating voor glazen flessen gesimuleerd. De proef zal een nieuwe externe coating voor de glazen fles onderzoeken en ontwikkelen. De coating gaat het optreden van microscheurtjes in het glasoppervlak tegen. Hierdoor kan het glas veel lichter uitgevoerd worden, zonder dat dit ten koste gaat van de stevigheid. De fles behoudt daarbij zijn recycleerbaarheid. Als de virtuele proef een succes is, zal de coating vanaf de zomer van 2022 worden getest op glazen flessen.

Ardagh Group is een wereldwijde leverancier van duurzame verpakkingsoplossingen. Het concern werkt voor dit project nauw samen met Exxergy, een internationaal adviesbureau op het gebied van hernieuwbare energie en recycling van glas. Samen gaan zij de coatings onderzoeken en ontwikkelen voor drankenconcern Diageo, de fabrikant van onder andere Johnnie Walker, Smirnoff en Gordon's gin. Dassault Systèmes levert op contractbasis onderzoeksdiensten, met behulp van zijn Biovia-applicaties. Hiermee kan een virtual twin op nanoschaal van de coatings worden gecreëerd, waarbij de interactie met het oppervlak van het glas wordt gesimuleerd en de werkzaamheid kan worden getest.
 

Gerelateerd nieuws

Worm van door lithium brengt batterijen weer tot leven

'Worm van dood lithium' wekt batterijen weer tot leven

Onderzoekers van het SLAC National Accelerator Laboratory van het Department of Energy en de Stanford University (VS) hebben een manier gevonden om oplaadbare lithiumbatterijen nieuw leven in te blazen, waardoor het…

BMW's nieuwe auto verandert van kleur 'met een druk op de knop'

BMW's nieuwe auto verandert van kleur 'met een druk op de knop' (video)

De grote aankondiging van BMW op CES is een technologie die de kleur van een auto verandert met een druk op de knop.

Energie uit gegenereerde draaikolken

Nep-draaikolken voor elektriciteit (video)

Turbulent Hydro heeft de Cleantech Hero Energie-prijs gewonnen van Flanders Expo. De de jury koos bijna unaniem voor het bedrijf dat op hoogtechnologische wijze kleine hydro-elektrische turbines ontwikkelde die energie…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 januari 2022, Amsterdam en online

The Things Conference

Conferentie over Lorawan

29 maart 2022, QuTech/TU Delft

RF Technology event

Het doel van dit evenement is om de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis op het gebied van...

25 april 2022, Hannover (De)

Hannover Messe

The lead theme Industrial Transformation spotlights the topics of digitalization and sustainability.

Meer agendapunten »