EO

Chirurgische instrumenten van medisch afval

20 oktober 2021 om 14:51 uur

In Nederlandse ziekenhuizen wordt per jaar ruim een miljoen kilo blauw ‘inpakpapier’ gebruikt voor het steriel houden van medische instrumenten. Na gebruik zorgt dit voor een enorme berg afval. TU Delft onderzoekers Tim Horeman en Bart van Straten bedachten, in samenwerking met onder andere het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam, een omsmeltmethode om van dit blauwe polypropyleen inpakpapier een nieuw medisch hulpmiddel te maken.


Een groeiend aantal Nederlandse ziekenhuizen gaat aan de slag met deze aanpak. De methode is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Journal for Cleaner Production'.

Horeman en Van Straten haalden, in samenwerking met afvalverwerker Renewi, het blauwe inpakpapier van de operatiekamers op bij verschillende ziekenhuizen. Vervolgens deden zij onderzoek naar de relatie tussen de materiaaleigenschappen, de gevolgen van opwarming bij diverse temperaturen en het verwerkte afval. Dit leidde tot de ontwikkeling van zogenoemde instrumentopeners; een hulpmiddel om medische instrumenten die een scharnier bevatten open te houden tijdens het reinigingsproces. Daarnaast ontworpen de onderzoekers handvatten voor een nieuwe lijn van herbruikbare en stuurbare instrumenten voor geavanceerde kijkoperaties.

 

De ziekenhuiszorg draagt voor 7% bij aan de totale CO2-uitstoot in Nederland. De snelgroeiende afvalberg van ziekenhuizen wordt niet alleen veroorzaakt door een groeiende patiëntenpopulatie maar ook door het toenemende gebruik van wegwerpproducten. Het omsmelten van medisch afval tot een nieuwe grondstof is een van de mogelijkheden om het wereldwijde afvalprobleem van ziekenhuizen aan te pakken.

 

Horeman: "Met deze methode heeft ons onderzoeksteam een circulaire keten gecreëerd waarbij zowel technische, medische als logistieke processen volledig op elkaar zijn afgestemd. Alleen op deze manier wordt het mogelijk om afval te verwerken tot bijvoorbeeld hoogwaardige nieuwe medische instrumenten zonder additieven toe te hoeven voegen. En dit is wat ons betreft nog maar het begin."

 

Gerelateerd nieuws

Commercieel waterstofvliegtuig met Nederlands groen waterstofsysteem in 2028

Nederlands consortium bouwt commercieel waterstofvliegtuig met groen waterstofsysteem

Een Nederlands samenwerkingsverband wil in 2028 een commercieel passagiersvliegtuig met 40 tot 80 zitplaatsen van de grond hebben dat vloeibare groene waterstof als energiebron gebruikt. Het waterstofsysteem is…

VSParticle maakt opschaling waterstofproductie sneller, goedkoper en duurzamer met nanoprinter

VSParticle maakt opschaling waterstofproductie sneller, goedkoper en duurzamer met Nanoprinter

TU Delft-spin-off VSParticle ontwikkelde een goedkoper, duurzamer en eenvoudiger productieproces voor elektro-katalytische membranen: het hart van de productie van groene waterstof. De technologie herbergt ook beloftes…

Efficiënter vliegtuigonderhoud door AI

Efficiënter vliegtuigonderhoud door AI

Slimmer en efficiënter vliegtuigvloten onderhouden met behulp van AI? Met een onderzoek van meerdere Europese universiteiten en industrieën (ReMap) met TU Delft als projectleider, is een stap gezet in de modernisering…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

21 september 2022

Design to Manufacturing (voorheen Prototyping MNE)

Netwerkbeurs en competentieplatform voor wie betrokken is in slimme maak- en ontwerprocessen.

27 september 2022, Utrecht

WoTS

World of Technology & Science bedient bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap.

Meer agendapunten »