Deron en Althen presenteren slim matras

In de afgelopen twee jaar hebben Althen Sensors & Controls en Deron (medical sleep solutions) intensief samengewerkt aan sensortechnologie voor medische slaapoplossingen in de zorg. Dit heeft geleid tot een custom sensor grid dat in combinatie met andere sensoren een ‘smart matras’ maakt. De Bossy is de eerste oplossing met dit grid en zal in 2022 gelanceerd worden.

Het voorkomen van doorligplekken (decubitus) is een belangrijk focuspunt in de zorg. Preventieve maatregelen, als cliënten om de 3 à 4 uur keren, zijn erg arbeidsintensief, terwijl veel cliënten uit zichzelf keren. Bossy bewaakt welke cliënten uit zichzelf gekeerd zijn, doordat de sensoren de houding van de cliënt registreren. Door deze secure monitoring kan er een beter wisselliggingsbeleid uitgevoerd worden.

In het slimme matras zitten ook sensoren die de aan- en afwezigheid van de cliënt vaststellen en detecteren of er iemand op de rand van het bed zit. Door deze twee statussen te monitoren, worden valse alarmen tot een minimum bereikt.

Compatible met huidige zorgsystemen

De Bossy module, bevestigd onder het bed, kan worden gekoppeld aan huidige geïmplementeerde IT-systemen in de zorg. Dit kunnen zowel bestaande als nieuwe platformen zijn. Via het device (bijvoorbeeld de mobiele telefoon van de verzorger) bereikt uiteindelijk het gewenste alarm het eindpunt.

Goedkoop

Het smart-ready matras wordt aangeboden tegen dezelfde prijs als zorgmatrassen. Zorginstellingen kunnen op elk gewenst moment overstappen met een data-abonnementsmodel.