EO

Een shredder die batterijbranden voorkomt

18 oktober 2021 om 13:33 uur

Team CORE van de Technische Universiteit Eindhoven heeft een installatie ontwikkeld voor het recyclen van elektronisch afval. De CORE TITAN, die volledig onder water functioneert, voorkomt batterijbranden waarbij giftige gassen kunnen vrijkomen. Het studententeam gaat nu praktijkonderzoek doen samen met de industrie om te kijken naar de praktische haalbaarheid van het concept.


Batterijbranden zijn een serieus probleem. Zo bleken batterijen de boosdoeners van 49 van de 53 branden die de laatste jaren bij Europese afvalverwerkers ontstonden. En ook in de metaalindustrie zijn batterijen de nummer één oorzaak voor branden. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet de oorzaak worden gezocht in het lage percentage van ingezamelde batterijen. Slechts 24 procent van de li-ion batterijen in Nederland wordt ingeleverd. De rest eindigt tussen het plastic- en restafval of oud papier.

 

Het geheim van de smid

Daarom presenteert team CORE de shredder-installatie CORE TITAN. De installatie bestaat uit een shredderblok dat volledig onder water kan worden gezet. In dit water zit een speciale zoutoplossing om de lading die vrij komt te neutraliseren. Doordat de opstelling onder water staat, blijft de temperatuur laag. Dit voorkomt thermal runaway.

 

Voor de vertaling naar de praktijk werkt het team samen met industriële partijen, waaronder Mirec, en met toonaangevende elektronisch afvalverwerkers in Nederland. De volgende stap is het verder uitwerken van de shredder en het bouwen van een prototype recyclinglijn waarin batterijen en batterij-verdachte producten volledig worden gerecycled.

 

Een circulaire toekomst

Team CORE is al langer bezig met de veilige verwerking van elektronisch afval. Op dit moment is het team ook aan de slag met de ontwikkeling van een fabriek in Moerdijk, gebaseerd op de technologie die CORE in november 2020 onthulde.

 

Gerelateerd nieuws

Gerecycleerde lithiumbatterijen even goed - en soms zelfs beter - als nieuwe

'Gerecycleerde lithiumbatterijen even goed - en soms zelfs beter - als nieuwe'

Lithium-ionbatterijen, met hun gebruik van riskant gedolven metalen, bezoedelen het groene imago van EV's. Recycling om die waardevolle metalen terug te winnen, zou de sociale en ecologische impact van mijnbouw…

Een gevleugelde microchip: de kleinste door mensen gemaakte vliegende structuur ooit

Microchips kunnen nieuw kunstje: vliegen

Ingenieurs van de Northwestern University (VS) hebben een nieuwe mogelijkheid toegevoegd aan elektronische microchips: vliegen. De vliegende chip (of 'microflier') is ongeveer zo groot als een zandkorrel en…

Techrede mikt op transitieversnelling

Techrede mikt op transitieversnelling

De zogeheten ‘Aanjagers van Technologie', een groep door de 4TU.Federatie geselecteerde studenten van de TU Eindhoven, Delft, Twente en Wageningen University & Research spraken gisteren de Techrede 2021 uit.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 oktober 2021, online

Altair Future.Industry Experience

Over ontwikkelingen in de maakindustrie.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

Meer agendapunten »