EO

Efficiënt Aandrijven: 'Energiebesparing is een waanzinnige kans'

13 oktober 2021 om 14:41 uur -

Efficiënt Aandrijven: 'Energiebesparing is een waanzinnige kans'

De aandrijftechniek kan iedereen helpen besparen. En dat is een waanzinnige kans voor de nabije toekomst. Dat was de overkoepelende boodschap van de sprekers van het Event Efficiënt Aandrijven 2021, dat vandaag plaatsvond in Congrescentrum 1931 in Den Bosch.

Een open deur? Misschien. Maar tegelijk lijkt de branche zich niet volledig bewust van de kansrijke positie waar zij zich momenteel in bevindt. Het hele land - om niet te zeggen heel Europa, en eigenlijk de hele wereld - gaat zijn energiegebruik de komende decennia drastisch terugbrengen. Maar niemand wil minderen door minder te doen. Dus kan het alleen door het slimmer te doen. En op dat gebied heeft de aandrijftechniek stevige troeven in handen.

 

"Alles wordt straks sowieso aangedreven door elektromotoren", zegt Leo Smit van Smart Trackers. "Dat is nu wel duidelijk. Net zoals je nu geen nieuwbouwwoning meer bouwt met een gasaansluiting en zoals de hele automotive zich omvormt naar elektrisch, zo moet de industrie binnenkort ook om. Maar ze hebben geen idee hoe dat moet. Dus degene die hen de weg kan wijzen en een goede propositie biedt, die heeft straks een enorme stap voor op zijn concurrenten die dat niet kunnen."

 

Maarten van Werkhoven van TPA Adviseurs wist dankzij het KEEA auditprogramma ‘Energie Efficiënte Aandrijvingen' te vertellen dat de terugverdientijd voor energiebesparende maatregelen in de industrie gemiddeld 3 jaar beslaat. Nog los van eventuele andere voordelen die je in je programma kunt opnemen, zoals besparing op onderhoudskosten. "Dat is dus een absoluut aantrekkelijke businesscase, alleen financieel al. Toeleveranciers kunnen zorgen dat ze goede concepten aanbieden om de industrie over de streep te trekken. Ik zou aanraden om te investeren in capaciteit voor onderzoek en advies. Analyses maken, de klant adviseren. Dat biedt veel kansen voor business op termijn. Ik denk zelfs dat het dé toekomst is."

 

Menskracht

Het grootste obstakel? Menskracht. Maar daarvoor kwam een oplossing uit de zaal. "Ik werk bij de Hanze Hogeschool en wij zijn altijd op zoek naar mooie cases. Studenten kunnen dan het monnikenwerk doen. Dan sla je meerdere vliegen in één klap: de studenten maken kennis met de materie, en je creëert meteen boodschappers naar de industrie."

 

Geurt van Bennekom van Eaton maakte - naast een zeer gedegen verhaal over nieuwe en te verwachten regelgeving en de effecten daarvan op motoren en frequentieregelaars - inzichtelijk hoe véél we wel niet moeten besparen. "In de EU moeten we 102 TWh besparen tot 2030. In Nederland gebruiken we 119 TWh. Dus de oplossing is simpel: knip Nederland maar van het net af, dan ben je er."

 

Ook voor het MKB

Smit: "Er komt een regeling dat mkb-ers ook meer op energieverbruik moeten gaan sturen, met iemand die daarvoor verantwoordelijk is in een accountant-achtige rol. Wie denkt dat dat wel meevalt, heeft een verkeerd idee. Over twee jaar heeft de industrie een CO2-prestatieladder, net als de bouw. We hebben pijnprikkels nodig om te veranderen. En de overheid als aanbesteder gaat daarvoor zorgen."

 

Bekijk hier de foto's van het event

ea 

Contactgegevens
Bedrijfsnaam
Mybusinessmedia BV
Adres
Mr HF de Boerlaan 28
Postcode, Plaats
7417 DA, Deventer
Telefoon
+31 0570-504300
Fax
+31 0570-504399
Website
http://www.mybusinessmedia.nl
E-mail
info@mybusinessmedia.nl
Meer informatie
Bedrijfsprofiel
 

Gerelateerd nieuws

Chirurgische instrumenten van medisch afval

Chirurgische instrumenten van medisch afval

In Nederlandse ziekenhuizen wordt per jaar ruim een miljoen kilo blauw ‘inpakpapier’ gebruikt voor het steriel houden van medische instrumenten. Na gebruik zorgt dit voor een enorme berg afval. TU Delft onderzoekers…

FME steunt elektrificatie oproep aan het kabinet

FME steunt elektrificatie oproep aan het kabinet

Elektrificatie – zowel direct, als indirect via waterstof – is een belangrijke weg om de Nederlandse industrie vergaand te verduurzamen. Het aanleggen van deze route gaat echter te traag. FME steunt daarom de oproep…

Gerecycleerde lithiumbatterijen even goed - en soms zelfs beter - als nieuwe

'Gerecycleerde lithiumbatterijen even goed - en soms zelfs beter - als nieuwe'

Lithium-ionbatterijen, met hun gebruik van riskant gedolven metalen, bezoedelen het groene imago van EV's. Recycling om die waardevolle metalen terug te winnen, zou de sociale en ecologische impact van mijnbouw…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

16 november 2021, München

productronica

Productronica will show what opportunities the electrification of the automotive industry offers the...

Meer agendapunten »