EO

Autonome drone scheurt met 40 km/u door het bos (video)

12 oktober 2021 om 09:08 uur

We hebben de afgelopen jaren een verbazingwekkende vooruitgang gezien in de dronetechnologie, zelfs tot het punt dat geavanceerde autonomie nu al betaalbaar is voor consumenten. Het lijkt dan ook onvermijdelijk dat autonome drones over niet al te lang de prestaties van - zelfs de beste - menselijke piloten zullen overtreffen.


Quadrotors zijn wendbaar. In tegenstelling tot de meeste andere machines, kunnen ze met hoge snelheden door extreem complexe omgevingen bewegen. Tot op heden hebben alleen deskundige menselijke piloten hun capaciteiten volledig kunnen benutten. Autonome werking met ingebouwde detectie en berekening is beperkt tot lage snelheden.

 

State-of-the-art methoden verdelen het navigatieprobleem over het algemeen in subtaken: sensing, mapping en planning. Hoewel deze aanpak succesvol is gebleken bij lage snelheden, kan de scheiding waarop deze voortbouwt problematisch zijn voor navigatie op hoge snelheid in onoverzichtelijke omgevingen. De subtaken worden sequentieel uitgevoerd, wat leidt tot een verhoogde verwerkingslatentie en een toename van fouten.

 

ETH Zürich stelt een benadering voor waarmee quadrotors autonoom op hoge snelheden door complexe omgevingen kunnen vliegen, muitsluitend gebruikmakend van onboard sensoren en computers. 

 

Het belangrijkste principe is om sensorische waarnemingen met ruis rechtstreeks te vertalen naar botsingsvrije trajecten op een traject met een wijkende horizon. Deze directe mapping vermindert de verwerkingslatentie drastisch en verhoogt de robuustheid tegen slordige en onvolledige perceptie. 

 De sensomotorische mapping wordt uitgevoerd door een convolutienetwerk dat uitsluitend is getraind in simulatie via geprivilegieerd leren: het nabootsen van een expert met toegang tot bevoorrechte informatie. Door sensorruis te simuleren, bereikt de aanpak een zero-shot-overdracht van simulatie naar uitdagende real-world omgevingen die nooit tijdens de training werden ervaren: dichte bossen, besneeuwd terrein, ontspoorde treinen en ingestorte gebouwen.

 

Het werk toont aan dat end-to-end-beleid dat in simulatie is getraind, autonoom vliegen met hoge snelheid door uitdagende omgevingen mogelijk maakt. De code wordt open source vrijgegeven.

 

 

Gerelateerd nieuws

Robottextiel  kan mensen helpen ademen

Robottextiel kan mensen helpen ademen (video)

Een nieuw soort vezel kan worden verwerkt tot kleding die voelt hoeveel het wordt uitgerekt of samengedrukt, en dan onmiddellijk voelbare feedback geeft in de vorm van druk, zijwaartse rek of vibratie. Dergelijke stoffen…

TU Delft, Deltares en ProRail gaan spoorverzakkingen structureel aanpakken

TU Delft, Deltares en ProRail gaan spoorverzakkingen structureel aanpakken

Spoorverzakkingen zijn een groeiend, ingewikkeld en duur probleem, vooral in het westen van het land. De TU Delft doet samen met ProRail en Deltares de komende jaren onderzoek om tot slimme oplossingen te komen.…

Een gevleugelde microchip: de kleinste door mensen gemaakte vliegende structuur ooit

Microchips kunnen nieuw kunstje: vliegen

Ingenieurs van de Northwestern University (VS) hebben een nieuwe mogelijkheid toegevoegd aan elektronische microchips: vliegen. De vliegende chip (of 'microflier') is ongeveer zo groot als een zandkorrel en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 oktober 2021, online

Altair Future.Industry Experience

Over ontwikkelingen in de maakindustrie.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

Meer agendapunten »