Renault kiest voor duurzame nikkel

Renault heeft een bevoorradingscontract voor nikkelsulfaat afgesloten met Terrafame, een Finse metaalproducent voor batterijen voor elektrische voertuigen. Hiermee kan Renault jaarlijks 15 GWh aan batterijen maken. “Bovendien gaan we een tot nu toe ongezien traceerbaarheidssysteem invoeren in de bevoorradingsketen voor batterijen.”

Gianluca De Ficchy, inkoopdirecteur van de Alliantie en algemeen directeur van de Alliance Purchasing Organization (APO): "Het partnerschap met Terrafame is een concrete stap in de richting van de doelstelling om de koolstofvoetafdruk van de aankopen van Renault Group tegen 2030 met 30% te verminderen. De vermindering van de CO2-uitstoot en de traceerbaarheid van batterijchemicaliën zijn cruciale uitdagingen voor de elektrische mobiliteit en de energietransitie; op het vlak van duurzame ontwikkeling en behoud van hulpbronnen biedt Terrafame dankzij zijn unieke productiemethode hier een aanzienlijk voordeel. Het industriële ecosysteem genereert een koolstofvoetafdruk van nikkelsulfaat die meer dan 60% onder het sectorgemiddelde ligt."

Het productieproces van Terrafame, dat gebaseerd is op bioleaching (winning van metalen uit hun ertsen door het gebruik van levende organismen), gebruikt ongeveer 90% minder energie dan het gemiddelde van de industrie voor de productie van nikkelsulfaat. Bovendien begint en eindigt het geïntegreerde productiesysteem van Terrafame op een enkel industrieterrein, van de mijn tot de productie van chemische producten voor batterijen. Deze ene plek in combinatie met de energie-efficiëntie van de site maakt het mogelijk om de ecologische voetafdruk te verkleinen en een totale transparantie in de hele keten te garanderen. Dit gevolg voor de hele keten vereenvoudigt niet alleen het risicobeheer, maar draagt ook bij tot de transparantere prijsmechanismen.