EO

Nobelprijs Natuurkunde voor klimaat en andere complexe fenomenen

05 oktober 2021 om 19:00 uur

Drie laureaten delen de Nobelprijs voor natuurkunde van dit jaar voor hun onderzoek naar chaotische en schijnbaar willekeurige verschijnselen. Syukuro Manabe en Klaus Hasselmann hebben de basis gelegd voor onze kennis van het klimaat op aarde en hoe de mensheid dit beïnvloedt. Giorgio Parisi wordt beloond voor zijn revolutionaire bijdragen aan de theorie van ongeordende materialen en willekeurige processen.


Complexe systemen worden gekenmerkt door willekeur en wanorde en zijn moeilijk te begrijpen. De prijs van dit jaar erkent nieuwe methoden om ze te beschrijven en hun langetermijngedrag te voorspellen.

 

Een complex systeem dat van vitaal belang is voor de mensheid is het klimaat op aarde. Syukuro Manabe toonde aan hoe verhoogde niveaus van koolstofdioxide in de atmosfeer leiden tot hogere temperaturen aan het aardoppervlak. In de jaren zestig leidde hij de ontwikkeling van fysieke modellen van het klimaat op aarde en was de eerste persoon die de interactie tussen stralingsbalans en het verticale transport van luchtmassa's onderzocht. Zijn werk legde de basis voor de ontwikkeling van huidige klimaatmodellen.

 

Nobelprijs Natuurkunde voor klimaat en andere complexe fenomenen

 

Ongeveer tien jaar later creëerde Klaus Hasselmann een model dat weer en klimaat met elkaar verbindt, en beantwoordt zo de vraag waarom klimaatmodellen betrouwbaar kunnen zijn ondanks dat het weer veranderlijk en chaotisch is. Hij ontwikkelde ook methoden voor het identificeren van specifieke signalen, vingerafdrukken, die zowel natuurlijke fenomenen als menselijke activiteiten in het klimaat inprenten. Zijn methoden zijn gebruikt om te bewijzen dat de verhoogde temperatuur in de atmosfeer te wijten is aan de menselijke uitstoot van kooldioxide.

 

Nobelprijs Natuurkunde voor klimaat en andere complexe fenomenen  

Rond 1980 ontdekte Giorgio Parisi verborgen patronen in ongeordende complexe materialen. Zijn ontdekkingen behoren tot de belangrijkste bijdragen aan de theorie van complexe systemen. Ze maken het mogelijk om veel verschillende en schijnbaar volledig willekeurige materialen en verschijnselen te begrijpen en te beschrijven, niet alleen in de natuurkunde, maar ook op andere, zeer verschillende gebieden, zoals wiskunde, biologie, neurowetenschappen en machine learning.

 

Nobelprijs Natuurkunde voor klimaat en andere complexe fenomenen  

"De ontdekkingen die dit jaar worden erkend, tonen aan dat onze kennis over het klimaat op een solide wetenschappelijke basis berust, gebaseerd op een grondige analyse van waarnemingen. De laureaten van dit jaar hebben er allemaal toe bijgedragen dat we dieper inzicht hebben gekregen in de eigenschappen en evolutie van complexe fysieke systemen", zegt Thors Hans Hansson, voorzitter van het Nobelcomité voor Natuurkunde.

 

Direct na de bekendmaking werd John Wettlaufer, lid van het Nobelcomité voor Natuurkunde, geïnterviewd door journalist Joanna Rose over de Nobelprijs voor Natuurkunde 2021:

 

Gerelateerd nieuws

Didier Nibbering krijgt Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor wiskunde

Didier Nibbering krijgt Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor wiskunde

Didier Nibbering is onderscheiden met de Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor wiskunde. Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, reikte de prijs uit voor het onderzoek waarop…

Schroefje kwijt? RFusion vindt hem wel! (video)

Schroefje kwijt? RFusion vindt hem wel! (video)

Onderzoekers van MIT hebben een robotsysteem gemaakt dat verloren voorwerpen voor je kan vinden. Het systeem, RFusion, is een robotarm met een camera en een radiofrequentie (RF) antenne die aan de grijper is bevestigd.…

Theorie maakt vinden nieuwe legeringen gemakkelijker

Nieuwe legeringen nu gemakkelijker te vinden

De eigenschappen van een legering zijn afhankelijk van de samenstelling op atomaire schaal. Maar het aantal mogelijke legeringen is astronomisch. Samen met een internationaal team heeft RUG ingenieur Francesco Maresca…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 oktober 2021, online

Altair Future.Industry Experience

Over ontwikkelingen in de maakindustrie.

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

Meer agendapunten »