EO

Fieldlab TechValley-NH biedt studenten en bedrijven toegang tot kennis, technologie en innovatie

04 oktober 2021 om 17:08 uur

Hogeschool Inholland in Alkmaar krijgt een fieldlab waar studenten ervaring kunnen opdoen met de nieuwste vormen van technologie, zoals AR/VR omgeving, realiseren van werkende pick&place opstellingen en het uitvoeren van praktijkonderzoeken. In dit lab is het nieuwe Fieldlab Techvalley-NH gehuisvest. Dit is een samenwerking tussen TechValley, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en Hogeschool Inholland. Rolan Robotics, ZTI Smart Machines, JOZ en HGG zijn de eerste vier TechValley-bedrijven wiens onderzoeksvraagstukken concreet in het Fieldlab uitgewerkt zullen worden.


Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) draagt bijna 400.000 euro bij aan de inrichting van het lab en vanuit Hogeschool Inholland wordt 700.00 euro geïnvesteerd.

 

Aan projectcoördinatoren José Laan en Sandra Verweij van bureau Parbleu de taak om de samenwerking tussen het onderwijs en het regionale bedrijfsleven te begeleiden en te optimaliseren. "Het is een gezamenlijke R&D-locatie waar maakindustrie, onderwijs en onderzoek elkaar kunnen ontmoeten en waar studenten en bedrijven in de praktijk werken aan onderzoek en innovatie. Dat biedt mkb-bedrijven uit de regio toegang tot het netwerk, kennis en faciliteiten dat zij nu vaak missen."

 

Focus op smart engineering

Studenten, lectoren, docent-onderzoekers en ondernemers gaan er samenwerken aan innovatieve onderzoeksvraagstukken uit het werkveld. Richard Oerlemans, vestigingsdirecteur van Hogeschool Inholland Alkmaar: "Het is een echte praktijkgerichte leergemeenschap, met de focus op ‘smart engineering' waar verschillende zaken bij elkaar komen, zoals data-gedreven innovatie, robotica en maintenance & materials. In deze creatieve omgeving kunnen ondernemers en studenten onder begeleiding leren over de nieuwste technieken en deze uitproberen en toepassen."

 

Mark Helder, directeur van Rolan Robotics en een van de initiatiefnemers van het Fieldlab: "Door de snelle technologische ontwikkelingen zijn leren en opleiden nog meer de verantwoordelijkheid van scholen en ook van de bedrijven samen. Het Fieldlab is hier een prachtig voorbeeld van. Daarbij kan tijdrovend onderzoek worden uitgevoerd door een breed team van studenten, lectoren en docent-onderzoekers met daardoor een grote kans op verrassende oplossingsrichtingen."

 

Praktijkonderwijs professioneel vormgeven

Fieldlab Techvalley-NH stelt Hogeschool Inholland in staat om het praktijkonderwijs nog meer vorm te geven en tegelijkertijd de band die er al jaren is met het regionale bedrijfsleven strakker aan te halen. Studenten beschikken over up-to-date faciliteiten en hebben toegang tot een waardevol netwerk van bedrijven en instellingen voornamelijk uit de regio Noord-Holland.

 

Gerelateerd nieuws

Wiskundige doorbraak maakt chips factor 1000 energiezuiniger

Wiskundige doorbraak maakt chips factor 1000 energiezuiniger

Een wiskundige doorbraak van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) laat neuromorfe chip hartafwijkingen, spraak en handgebaren tot duizendmaal energiezuiniger herkennen. Zulke energiezuinige AI-chips zijn ideaal voor…

Wat robots ons kunnen leren over menselijk gedrag

Wat robots ons kunnen leren over menselijk gedrag

Sinds ruim een jaar is handen schudden als begroeting vervangen door een boks of elleboog. Dat laat zien hoe oeroude sociale gewoontes binnen zeer korte tijd kunnen worden aangepast. Maar hoe gebeurt dat precies?

'Het is niet te laat om anders over privacy te denken'

'Het is niet te laat om anders over privacy te denken'

Digitale paspoorten, slimme apparaten in elke kamer in je huis, complexe reserveringssystemen voor de koffiebar om de hoek: de samenleving is in rap tempo gedigitaliseerd. Digitaal anoniem blijven wordt steeds moeilijker…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 oktober 2021, online

Altair Future.Industry Experience

Over ontwikkelingen in de maakindustrie.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

Meer agendapunten »