EO

De storing een stap voor: Saxion en Scania onderzoeken voorspellend onderhoud

04 oktober 2021 om 16:57 uur

Bij Scania in Zwolle komt elke vijf minuten een nieuwe truck van de assemblagelijn. En die zijn allemaal verschillend. Aan dit proces komt geen robot te pas, wel maken honderden technici gebruik van gemechaniseerde hulpmiddelen. Stagneert dit proces, dan staan er honderden handen stil; een van de redenen om aan de slag te gaan met voorspellend onderhoud.


Samen met de hogescholen Saxion en Windesheim probeert de truckbouwer theorie en praktijk aan elkaar te verbinden. Deze maand startte de vierde fase van het project. Doel is om met behulp van data en algoritmen storingen in het assemblageproces van de Scania-trucks te voorspellen en dus te voorkomen. Hiermee kan Scania anticiperen op de aanschaf van onderdelen wat enorme voordelen oplevert.

 

"Ons ROFA-carriersysteem is de aorta van onze fabriek," zegt Hein van Rietschoten, Maintenance manager bij Scania. "Eigenlijk kun je dit systeem nog steeds vergelijken met de lopende band die autofabrikant Henry Ford aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkelde. Tegenwoordig is alles ergonomisch natuurlijk beter geregeld."

 

De ‘aorta', ook wel de drager, geeft op een gemiddelde productiedag zo'n tien- tot twaalfduizend meldingen. Deze meldingen samen vormen interessante metadata over het productieproces, die belangrijke input vormt om storingen en stagnatie een stap voor te kunnen blijven. Projectleider Jan Veltman van het Saxion-lectoraat Ambient Intelligence ziet hoe gedurende het project de kennis verdiept en de toepassingsmogelijkheden voor Scania steeds concreter worden.

 

"Voor vervolgstappen was het nodig om de aanwezige metadata te koppelen met nieuwe data uit de carrier", zegt Veltman. "Drie studenten van onze opleiding HBO-ICT hebben afgelopen zomer een simulatie gedraaid. Ze onderzochten met een dashboard hoe ze die twee soorten data konden koppelen."

 

Scania heeft de ambitie om in 2025 een uptime van 99,9% te garanderen, zegt Van Rietschoten. Dat vraagt niet alleen om het verhogen van de uptime van de installaties, maar ook om het verbeteren van back up-plannen. De partijen willen en kunnen inhoudelijk nog jaren vooruit en onderkennen ook het belang van de samenwerking. Van Rietschoten: "Ik zie een enorme toegevoegde waarde in praktijkgericht onderzoek met het hoger onderwijs. Niet alleen omdat we er als fabrikant veel baat bij hebben, maar ook in breder perspectief. Onze bedrijfstak krijgt straks vanuit het mbo en het hbo-vakmensen die ons land weer verder moeten helpen. We zijn niet autonoom, maar hebben onze omgeving en een nieuwe generatie technici nodig, ook bij duurzaamheidsvraagstukken."

 

Ook bij Saxion wordt de samenwerking als een meerwaarde ervaren: het biedt volgens Veltman kansen om de ontwikkelde analysemodellen te toetsen in de praktijk. "Dit vervolgproject richt zich volledig op voorspellend onderhoud, dat daadwerkelijk bij gaat dragen aan de uptime improvement bij Scania. Er zijn studieboeken over volgeschreven, maar de praktijk is een stuk weerbarstiger dan de theorie. We zijn nu in de fase beland die hele concrete resultaten voor het productieproces bij Scania kan gaan opleveren. We zien dat we samen met Scania tot een versnelling komen en dat voedt onze drive naar meer."

 

Gerelateerd nieuws

Rathenau: 'Volop kansen om impact innovaties te vergroten'

Rathenau: 'Volop kansen om impact innovaties te vergroten'

Er liggen volop kansen om kennis en innovatie beter in te zetten voor de grote uitdagingen van de samenleving, zoals klimaatverandering, de toekomst van de gezondheidszorg of een eerlijke data-economie. Dat stelt…

Nederlands MKB bij beste 4 EU-landen qua digitalisering

Nederlands MKB bij beste 4 EU-landen qua digitalisering

Nederlandse bedrijven maken steeds meer gebruik van digitale technologieën. Ook de overheid investeert extra hierin en stimuleert bovendien Nederlanders om digitaal vaardig(er) te worden. Omdat daarnaast vast en mobiel…

Mikrocentrum bundelt krachten van vier evenementen in 3D Production Days

Mikrocentrum bundelt krachten van vier evenementen in 3D Production Days

Bedrijven die de digitalisering oppakken, versterken daarmee hun concurrentiepositie. Om maakbedrijven hierbij te helpen, houdt Mikrocentrum op 8 en 9 december de eerste editie van 3D Production Days op de Brainport…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Xelity 10TX is dé IP67 switch voor professionele netwerken

Murrelektronik heeft een IP67 Managed switch met 10 poorten aan het assortiment toegevoegd. Deze bespaart ruimte in de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 november 2021

The Battery Show

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

1 december 2021, Den Bosch

Food Technology

Hoe ziet het voedselsysteem van de toekomst eruit? Welke rol speelt technologie hierin?

3 december 2021, online

Seminar on the recycing of permanent magnets

This seminar presents a technical and market overview of magnet recycling in the EU, with current R&I...

Meer agendapunten »