EO

Onderzoek naar open en veilige 5G-netwerken van start

28 september 2021 om 14:52 uur

Katharina Kohls (verwijst naar een andere website), universitair docent aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit, gaat een netwerk ontwikkelen dat veilige en open 5G-communicatie mogelijk maakt, als onderdeel van de NWO-call Open Source Encryptie-onderzoek.


Gratis openbare internettoegang is een belangrijke bouwsteen van onze communicatie. Netwerken zoals eduroam of govroam bieden connectiviteit over de hele wereld, maar ze vertrouwen op aanvalsgevoelige Wi-Fi zonder enige vorm van metadata bescherming. Het doel van dit project is om een open en publiek beschikbaar 5G netwerk te implementeren dat bestaande setups zoals eduroam uitbreidt en de veiligheidskenmerken van de nieuwe aankomende mobiele generatie ontketent.

 

Het bouwen van dit 5G netwerk introduceert een open en cryptografisch verbeterde infrastructuur die anders volledig ondoorzichtig is en gedomineerd wordt door netwerkoperatoren en verkopers. Dit netwerk daarentegen is volledig gedecentraliseerd en bestaat uit vrijwillig onderhouden toegangspunten. Wanneer gebruikers middelen bijdragen, ontvangen ze beloningen via een cryptocurrency die geïmplementeerd is in een proof-of-stake blockchain. Dit vergemakkelijkt een groeiende infrastructuur, en het 5G-netwerk mengt zich met andere bestaande openbare netwerken.

 

Nieuwe beveiligingskenmerken

Naast de prestatiekenmerken introduceert dit netwerkconcept een reeks nieuwe beveiligingskenmerken die het duidelijk onderscheiden van bestaande Wi-Fi-instellingen en de uitrol van commerciële netwerkproviders. Ten eerste is dit netwerk volledig gedecentraliseerd en verdeelt het de informatiestroom onder de individuele vrijwillige aanbieders van hulpbronnen. Ten tweede richt het zich op een privacybeschermende implementatie die de hoeveelheid gevoelige en meta-gegevens minimaliseert.

 

In combinatie genereert dit een betrouwbare netwerkopzet die volledig flexibel is in zijn ontplooiing en kan gaan van lokale 5G-toegang over uitgebreide campusnetwerken tot grootschalige industriële contexten. Dit project introduceert nieuwe onderzoeksuitdagingen en biedt daardoor nieuwe perspectieven naar open en veilige communicatie.

 

Open Source Encryptie-onderzoek

Het project is onderdeel van de NWO-call Open Source Encryptie-onderzoek (NCSRA III) (verwijst naar een andere website), waarvoor 385.000 euro is vrijgemaakt De Tweede Kamer heeft in het kader van de uitvoering van de Nationale Cybersecurity Onderzoeksagenda III (NCSRA III) middelen beschikbaar gesteld voor onderzoek op het gebied van encryptie in een open source context. Het doel van deze call is om onderzoek te stimuleren op het gebied van encryptie in een open source context.

 

Encryptie is een essentiële voorwaarde voor de vrijheid en veiligheid van mensen. Het is een belangrijk middel om de privacy van mensen, om het recht op vrijheid van meningsuiting en om bedrijfsgeheimen te beschermen. Open source encryptiesoftware wordt in tal van diensten toegepast, zoals web- en e-mail-servers en mobiele apps en is daarmee van groot belang voor miljoenen mensen over de hele wereld. Dit maakt dat dergelijke software een belangrijk fundament vormt voor de cyberveiligheid van mensen, bedrijven en overheden.

 

Gerelateerd nieuws

Rollator zoekt zelf patiënten in zieken- en verpleeghuizen

Rollator zoekt zelf patiënten in zieken- en verpleeghuizen (video)

Onderzoekers van de Japanse Hokkaido University hebben een autonome rollator ontwikkeld voor patiënten in verpleeg- en ziekenhuisomgevingen. Het systeem kan naar verluidt verpleeghuis- en ziekenhuispatiënten…

Robottextiel  kan mensen helpen ademen

Robottextiel kan mensen helpen ademen (video)

Een nieuw soort vezel kan worden verwerkt tot kleding die voelt hoeveel het wordt uitgerekt of samengedrukt, en dan onmiddellijk voelbare feedback geeft in de vorm van druk, zijwaartse rek of vibratie. Dergelijke stoffen…

Wiskundige doorbraak maakt chips factor 1000 energiezuiniger

Wiskundige doorbraak maakt chips factor 1000 energiezuiniger

Een wiskundige doorbraak van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) laat neuromorfe chip hartafwijkingen, spraak en handgebaren tot duizendmaal energiezuiniger herkennen. Zulke energiezuinige AI-chips zijn ideaal voor…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

16 november 2021, München

productronica

Productronica will show what opportunities the electrification of the automotive industry offers the...

Meer agendapunten »