EO

Eerste 100% Limburg Bike gereed

22 september 2021 om 16:30 uur

De eerste testexemplaren van de 100% Limburg Bike zijn gereed. Deze fiets is ontwikkeld op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen met een consortium van ondernemers, onderzoekers en studenten. De komende maanden wordt de fiets uitgebreid getest door onder meer oud-profwielrenner Bram Tankink.


"De fiets wordt exact op maat gemaakt", zegt Bram Tankink, die als business developer van de campus betrokken is bij het project. "De hoeken en de lengtes van de framebuizen zijn variabel waardoor je perfect op je fiets 'gezet' wordt. De fiets wordt als het ware aangepast op je postuur en lengte. Eéntje is speciaal voor mij op maat gemaakt en ik mag die testen."

 

Afstemmen

Niels Boon, bewegingsexpert en onderzoeker bij Bikefitting.com: "Door het bouwen van een volledig op maat gemaakte fiets kan je deze beter afstemmen op de wensen en behoeften van de fietser. Hierdoor kunnen we een optimum vinden tussen verschillende variabelen zoals ergonomie, stuurgedrag en esthetische aspecten van de fiets. Dit is een stuk eenvoudiger dan bij confectieframes."

 

Innovaties

In de fiets zijn verschillende innovaties verwerkt die op de campus zijn ontwikkeld. De buizen en voorvork zijn gemaakt van in elkaar gevlochten carbon en supersterke Dyneema-vezel van DSM. De verbindingsstukken in het prototype zijn van titanium en magnesium, geprint met de speciaal gebouwde 3D-printer op Brightlands Chemelot Campus. De combinatie levert volgens de makers een supersterk en vederlicht frame op, zo goed als onbreekbaar. In ontwikkeling zijn het 3D printen met carbon en ingebouwde sensoren die meten of er na bijvoorbeeld een val of zware klap onverhoopt beschadigingen in het frame zijn ontstaan.

 Eerder publiceerden we al dit artikel met video over de fiets

 


 

Samenwerking

De 100% Limburg Bike is ontwikkeld door een consortium met regionale (MKB) bedrijven waaronder de carbonspecialisten Eurocarbon en CeraCarbon, Belgian Cycling Factory, Kembit en Mullens Sports & Health Innovations. Chemelot Innovation and Learning Labs (Chill) en Brightlands Materials Center (BMC) tekenen voor het printen met magnesium, titanium en carbon composiet.

 

Stapje verder

Pieter Potters, manager R&D bij Belgian Cycling Factory, producent van de succesvolle fietsmerken Eddy Merckx en Ridley, ziet commerciële mogelijkheden voor de 100% Limburg Bike. "Het zou een mooie aanvulling zijn op ons fietsgamma. Met het merk Eddy Merckx zetten we ook fietsen op maat in de markt, maar de Limburg Bike gaat weer een stapje verder. Verder zien we in de innovatieve combinaties van materialen mogelijkheden voor nieuwe onderdelen zoals stuur- en zadelpennen."

 

Testen

De komende maanden worden de fietsen uitgebreid getest op rijervaring en tegen geldende normen door onder meer Bram Tankink. Studenten van Zuyd Hogeschool nemen hierbij de kwaliteitstests op een zelf vervaardigde testbank en -opstelling in Heerlen voor hun rekening. Na de testfase moet de fiets marktrijp gemaakt worden. In eerste instantie zal het consortium de fiets in 2022 gaan produceren. Dan wordt ook duidelijk wat de consument gaat betalen voor een gepersonaliseerd exemplaar.

 

Gerelateerd nieuws

Robottextiel  kan mensen helpen ademen

Robottextiel kan mensen helpen ademen (video)

Een nieuw soort vezel kan worden verwerkt tot kleding die voelt hoeveel het wordt uitgerekt of samengedrukt, en dan onmiddellijk voelbare feedback geeft in de vorm van druk, zijwaartse rek of vibratie. Dergelijke stoffen…

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (NIST) en de Pennsylvania State University hebben een nieuwe, zeer gevoelige methode bedacht en getest voor het detecteren en tellen van defecten in…

Spectrale resolutie van supergeleidende enkel-foton-detectoren meer dan verdubbeld

Spectrale resolutie van supergeleidende enkel-foton-detectoren meer dan verdubbeld

Wetenschappers gebruiken supergeleidende detectoren (MKIDs) om losse fotonen vanaf exoplaneten in te vangen. MKIDs monitoren continu hun eigen kinetische inductie, die afhangt van de energie van een invallend foton. SRON…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

16 november 2021, München

productronica

Productronica will show what opportunities the electrification of the automotive industry offers the...

Meer agendapunten »