EO

Rolls-Royce's volledig elektrische 'Spirit of Innovation' gaat voor het eerst de lucht in (video)

22 september 2021 om 12:19 uur

Rolls-Royce's volledig elektrische 'Spirit of Innovation' heeft zijn eerste vlucht gemaakt. Het vliegtuig werd aangedreven door zijn 400 kW (500+ pk) elektrische aandrijflijn met het krachtigste batterijpakket dat ooit voor een vliegtuig is geassembleerd, aldus Rolls Royce.


Warren East, CEO van Rolls-Royce, zei: "Dit gaat niet alleen om het verbreken van een wereldrecord; de geavanceerde batterij- en voortstuwingstechnologie die voor dit programma is ontwikkeld, heeft spannende toepassingen voor de Urban Air Mobility-markt en kan helpen om ‘jet zero' te realiseren."

 

Het vliegtuig vertrok vanaf de locatie Boscombe Down van het Britse Ministerie van Defensie en vloog ongeveer 15 minuten. De eerste vlucht markeert het begin van een testfase waarin Rolls-Royce prestatiegegevens gaat verzamelen over de elektrische stroomvoorziening en het voortstuwingssysteem van het vliegtuig. Belangrijke partners zijn Yasa, de fabrikant van elektromotoren en controllers, en luchtvaartstart-up Electroflight.

 

Rolls-Royce werkt aan een compleet elektrisch voortstuwingssysteem, of het nu gaat om een ​​elektrisch verticaal opstijgen en landen (eVTOL) of een forenzenvliegtuig. Het bedrijf zal de technologie uit dit project gebruiken en toepassen op producten voor deze markten. De eigenschappen die 'luchttaxi's' van batterijen nodig hebben, lijken sterk op wat er wordt ontwikkeld voor de 'Spirit of Innovation', zodat deze snelheden kan bereiken van 300+ MPH (480+ KMH). Daarnaast werken Rolls-Royce en vliegtuigbouwer Tecnam momenteel samen met Widerøe, de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië, om een ​​volledig elektrisch passagiersvliegtuig te leveren voor de forensenmarkt, dat naar verwachting in 2026 klaar zal zijn voor zijn eerste commerciële vlucht.

 

 

Reacties (1)

Ik vond het opvallend dat dit vliegtuigje toch nog best veel lawaai maakt. Altijd gedacht dat vliegtuiglawaai hoofdzakelijk motorgelui zou zijn, maar kennelijk niet dus. Waarschijnlijk een kwestie van geluidsgolven door luchtverplaatsing? Weer wat bijgeleerd.
Leon van den Berg, 23 september 2021 09:06
 

Gerelateerd nieuws

Gerecycleerde lithiumbatterijen even goed - en soms zelfs beter - als nieuwe

'Gerecycleerde lithiumbatterijen even goed - en soms zelfs beter - als nieuwe'

Lithium-ionbatterijen, met hun gebruik van riskant gedolven metalen, bezoedelen het groene imago van EV's. Recycling om die waardevolle metalen terug te winnen, zou de sociale en ecologische impact van mijnbouw…

Een shredder die batterijbranden voorkomt

Een shredder die batterijbranden voorkomt

Team CORE van de Technische Universiteit Eindhoven heeft een installatie ontwikkeld voor het recyclen van elektronisch afval. De CORE TITAN, die volledig onder water functioneert, voorkomt batterijbranden waarbij giftige…

Een gevleugelde microchip: de kleinste door mensen gemaakte vliegende structuur ooit

Microchips kunnen nieuw kunstje: vliegen

Ingenieurs van de Northwestern University (VS) hebben een nieuwe mogelijkheid toegevoegd aan elektronische microchips: vliegen. De vliegende chip (of 'microflier') is ongeveer zo groot als een zandkorrel en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

16 november 2021, München

productronica

Productronica will show what opportunities the electrification of the automotive industry offers the...

Meer agendapunten »