Rolls-Royce’s volledig elektrische ‘Spirit of Innovation’ gaat voor het eerst de lucht in (video)

Rolls-Royce’s volledig elektrische ‘Spirit of Innovation’ heeft zijn eerste vlucht gemaakt. Het vliegtuig werd aangedreven door zijn 400 kW (500+ pk) elektrische aandrijflijn met het krachtigste batterijpakket dat ooit voor een vliegtuig is geassembleerd, aldus Rolls Royce.

Warren East, CEO van Rolls-Royce, zei: "Dit gaat niet alleen om het verbreken van een wereldrecord; de geavanceerde batterij- en voortstuwingstechnologie die voor dit programma is ontwikkeld, heeft spannende toepassingen voor de Urban Air Mobility-markt en kan helpen om ‘jet zero’ te realiseren."

Het vliegtuig vertrok vanaf de locatie Boscombe Down van het Britse Ministerie van Defensie en vloog ongeveer 15 minuten. De eerste vlucht markeert het begin van een testfase waarin Rolls-Royce prestatiegegevens gaat verzamelen over de elektrische stroomvoorziening en het voortstuwingssysteem van het vliegtuig. Belangrijke partners zijn Yasa, de fabrikant van elektromotoren en controllers, en luchtvaartstart-up Electroflight.

Rolls-Royce werkt aan een compleet elektrisch voortstuwingssysteem, of het nu gaat om een ​​elektrisch verticaal opstijgen en landen (eVTOL) of een forenzenvliegtuig. Het bedrijf zal de technologie uit dit project gebruiken en toepassen op producten voor deze markten. De eigenschappen die ‘luchttaxi’s’ van batterijen nodig hebben, lijken sterk op wat er wordt ontwikkeld voor de ‘Spirit of Innovation’, zodat deze snelheden kan bereiken van 300+ MPH (480+ KMH). Daarnaast werken Rolls-Royce en vliegtuigbouwer Tecnam momenteel samen met Widerøe, de grootste regionale luchtvaartmaatschappij in Scandinavië, om een ​​volledig elektrisch passagiersvliegtuig te leveren voor de forensenmarkt, dat naar verwachting in 2026 klaar zal zijn voor zijn eerste commerciële vlucht.