EO

Algae Reactor: goedkoper microalgen kweken voor biobrandstof

21 september 2021 om 13:45 uur

In het Entrepreneurial Lab van TMC worden jaarlijks diverse projecten geïnitieerd. Veel van deze projecten dragen iets bij aan het milieu of de maatschappij. Momenteel werkt employeneur Kevin Gordon aan een algenreactor.


Tot een aantal jaren geleden hadden algen een slecht imago en waren ze bij het grote publiek vooral bekend als de vieze derrie in waters. Algen zijn echter hard op weg om een aantrekkelijk begrip te worden voor de consument. Ze zijn duurzaam, en hebben een brede toepasbaarheid voor verschillende doeleinden zoals voedselproducten, cosmetica en biobrandstof. Mede door het dure productieproces wordt er nog relatief weinig gebruik gemaakt van algen. "Dat moet beter kunnen", dacht Gordon. Hij startte begin vorig jaar een project in het entrepreneurial lab om een algenreactor te ontwikkelen.

 

Gordon's eerste kennismaking met algen was tijdens een stage. Thuis heeft hij vervolgens verschillende experimenten gedaan en zijn eerste proof of concept voor een algenreactor gemaakt. Hieruit bleek dat het concept uitvoerbaar is en dat een reactor zoals deze daadwerkelijk effect kan hebben. Maar om serieuze stappen te zetten, en een concept te ontwikkelen wat niet voornamelijk uit plastic en lijm bestond, was meer expertise nodig.

 

Op een goedkopere wijze algen kweken

Vorig jaar organiseerde hij een pizzasessie waaraan veel collega's deelnamen die meer wilden weten over zijn concept. Hierna werd een projectteam samengesteld wat inmiddels bestaat uit acht personen met diverse achtergronden.

 

Een algenreactor op zich is niet nieuw, maar de reeds bestaande modellen gebruiken veel water en energie. Hierdoor is het kweken van algen nog relatief duur wordt het nog niet op grote schaal ingezet voor bijvoorbeeld biobrandstof. Het team van Gordon streeft ernaar om een continuproces op te zetten, waardoor een constante oogst gerealiseerd kan worden. Dit doen ze met een systeem wat zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt, zodat de gebruiker geen kennis van complexe chemicaliën, of extra apparatuur zoals filters of pompen nodig heeft. Het eerste prototype is inmiddels klaar en het team is nu druk met modelleren. Zo wordt onderzocht welke parameters nodig zijn om de best mogelijke reactor te maken en de optimale settings te voorspellen.

 

Gerelateerd nieuws

FME steunt elektrificatie oproep aan het kabinet

FME steunt elektrificatie oproep aan het kabinet

Elektrificatie – zowel direct, als indirect via waterstof – is een belangrijke weg om de Nederlandse industrie vergaand te verduurzamen. Het aanleggen van deze route gaat echter te traag. FME steunt daarom de oproep…

Gerecycleerde lithiumbatterijen even goed - en soms zelfs beter - als nieuwe

'Gerecycleerde lithiumbatterijen even goed - en soms zelfs beter - als nieuwe'

Lithium-ionbatterijen, met hun gebruik van riskant gedolven metalen, bezoedelen het groene imago van EV's. Recycling om die waardevolle metalen terug te winnen, zou de sociale en ecologische impact van mijnbouw…

Wiskundige doorbraak maakt chips factor 1000 energiezuiniger

Wiskundige doorbraak maakt chips factor 1000 energiezuiniger

Een wiskundige doorbraak van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) laat neuromorfe chip hartafwijkingen, spraak en handgebaren tot duizendmaal energiezuiniger herkennen. Zulke energiezuinige AI-chips zijn ideaal voor…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

16 november 2021, München

productronica

Productronica will show what opportunities the electrification of the automotive industry offers the...

Meer agendapunten »