EO

TNO: 'Digitalisering cruciaal voor circulaire industrie'

15 september 2021 om 11:32 uur

In 2050 wil Nederland de transitie hebben gemaakt naar een duurzame samenleving en een CO2-neutrale, circulaire industrie. Dat betekent volgens TNO dat kleinere en flexibele fabrieken dicht bij de consument zullen opereren, terwijl producten niet meer aan de klant worden verkocht, maar geleased en na gebruik weer teruggenomen.


Deze transitie vraagt om herinrichting en aanpassing van industriële processen, waarbij nieuwe technologie moet worden geïmplementeerd. In de paper 'Digitalisering cruciaal voor circulaire industrie' beargumenteert TNO dat, hoe en waarom gebruik van data onmisbaar is bij deze transitie.

 

Science Director Industry Christa Hooijer: "Om volledig circulair te zijn in 2050 speelt de inzet van data een grote rol. De paper schetst een tijdpad voor Nederland. Nu is het moment gekomen om in actie te komen en te werken aan het maximaal hergebruik van materialen, volledig terugdringen van verspilling, CO2-neutraal produceren en het duurzaam opwekken van energie. Hierbij is digitalisering onmisbaar om inzet, verlies en toestand van de gebruikte materialen gedurende de gehéle productieketen in kaart te brengen.

 

"De transitie naar een duurzaam ecosysteem van slimme, digitale fabrieken en slimme ketens wordt een succes als alle betrokken partijen in de keten mee doen en dezelfde standaarden hanteren. Begin vandaag, start zélf met digitaliseren en spreek hierover met je toeleveranciers en afnemers. Hoe meer bedrijven in de hele keten deze aanpak kiezen, des te eerder spreekt iedere schakel dezelfde taal én hanteert deze ook digitaal.

 

"Met data kan je robots voeden, werkstations automatiseren en flexibel produceren. Dit is de basis van de ‘digitale fabriek'. De coronacrisis van maakt duidelijk hoe belangrijk grondstoffen en productieketens eigenlijk zijn. De schaarste aan materialen en de onafwendbare klimaatverandering dwingen tot actie. Het is tijd voor een grote digitaliseringsuitdaging."

 

De circulaire industriein 2050 - een voorbeeld

De fabrikant bouwt auto's op een duurzame manier. De auto zit vol sensoren die de fabrikant in real-time data sturen over de status van elk onderdeel en over het gebruik. Kleine onderdelen worden ‘on-demand' gemaakt door een gespecialiseerde 3D-printshop en grotere onderdelen worden geleverd door de refurbishment-vestiging in je regio. Als te veel onderdelen van je auto het eind van hun levensduur hebben bereikt levert de fabrikant een nieuwe bij je af. Je oude wagen wordt daarna volledig gerecycled in de fabriek.

 TNO-2021-digitalisering.
 

 

Gerelateerd nieuws

Intelligente camera helpt Nederlands CSI

Intelligente camera helpt Nederlands CSI

Een liniaal langs een voetafdruk of bloedspoor. Dat hoeft straks niet meer. Dankzij een nieuwe techniek die de TU Delft en het NFI ontwikkelden voor het verbeteren van bewijsfotografie bij sporenonderzoek: De FreeRef.…

Zie een motorloze robotarm buigen, uitrekken en draaien

Zie een motorloze robotarm buigen, uitrekken en draaien

Ingenieurs van de Ohio State University en het Georgia Institute of Technology hebben een octopusachtige robot ontwikkeld die zonder motor kan draaien, buigen en strekken. Volgens de ontwikkelaars beweegt de robotarm,…

Nijmegen heeft langste 3D-betongeprinte fietsbrug ter wereld

Nijmegen heeft langste 3D-betongeprinte fietsbrug ter wereld

Met een lengte van 29 meter beschikt Nijmegen sinds kort over de langste betonnen 3D-fietsbrug ter wereld. De brug is in volledige vormvrijheid ontworpen, dankzij onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven en de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Volledig metalen transponderschakelaar CTA

Met een volledig metalen behuizing is deze CTA een nóg sterkere variant dan de kunststof versie.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 september 2021, Brainport Industries Campus, Eindhoven

[RE]CONNECT EVENT

Een conferentie over test- en meettechnologieën voor ingenieurs, wetenschappers en managers.

23 september 2021

Online dag over simulaties voor milieutechniek

Comsol houdt een online event over de toepassing van simulaties binnen de milieutechniek.

28 september 2021

Electronics & Applications

E&A gaat over de totale elektronicaketen van print tot product.

Meer agendapunten »