EO

Nederlandse werknemer onderschat noodzaak omscholing door automatisering

13 september 2021 om 07:11 uur

Tweederde van de werknemers in Nederland is bereid om technologische vaardigheden te leren om veranderingen in hun beroep bij te houden en zich zo voor te bereiden op de automatisering van werk. Maar slechts een derde is ook daadwerkelijk bezig met bij- of omscholing. Dat is de belangrijkste conclusie uit een recent onderzoek van de Universiteit Twente, de Radboud Universiteit, en het Onderzoekscentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht.


Doordat zelfstandig werkende machines en systemen steeds meer taken overnemen, verandert de arbeidsmarkt. Er zullen banen verdwijnen en nieuwe banen bijkomen; veel bestaande beroepen zullen inhoudelijk veranderen. Om zicht op werk te houden, is het belangrijk dat werknemers nieuwe vaardigheden aanleren of zich laten omscholen. Het merendeel van de werknemers houdt zich hier echter niet mee bezig, zo blijkt uit het onderzoek.

 

Meeste risico, minst bezig met omscholing

Slechts een derde van de werknemers is daadwerkelijk bezig met bij- of omscholing om zich voor te bereiden op de toekomst van werk. Opvallend is dat juist diegenen met het grootste risico op automatisering van hun beroep , het minst bereid of bezig zijn met om- of bijscholing. "We moeten werknemers in deze hogerisicogroep door middel van campagnes bewust maken dat hun beroep makkelijk te automatiseren is en dat het in hun belang is om te bij- of omscholen", zegt onderzoeksleider Giedo Jansen van de UT.

 

Toegang geen belemmering

Voor dat bewustzijn moet volgens de onderzoekers meer geld en tijd vrijgemaakt worden. Beleid is nu vaak weinig effectief. "Gericht HR-beleid zou werknemers bewust moeten maken van de mogelijkheden, beperkingen en risico's. Veel werknemers denken onterecht dat er geen tijd of geld beschikbaar is voor scholing", aldus Jansen. Meestal is de toegang tot om- en bijscholen geen grote belemmering, maar worden werknemers simpelweg te weinig gestimuleerd door hun werkgever, of denken werknemers (soms onterecht) dat hun beroep niet automatiseerbaar is.

 

Over het onderzoek

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van het LISS-panel (Longitudinal Internet Studies for the Social Sciences). Het LISS-panel is een representatief huishoudpanel. Het bestaat uit circa 7.000 individuen, binnen 5.000 huishoudens. Voor het onderzoek zijn Nederlandstalige werknemers in loondienst onderzocht (geen zzp'ers of werkzoekenden) die permanent in Nederland verblijven.

 

 FACTSHEET_AUTOMATISERING_BIJ_EN_OMSCHOLEN_WERKNEMERS_2021_.
 

 

Gerelateerd nieuws

Zie een motorloze robotarm buigen, uitrekken en draaien

Zie een motorloze robotarm buigen, uitrekken en draaien

Ingenieurs van de Ohio State University en het Georgia Institute of Technology hebben een octopusachtige robot ontwikkeld die zonder motor kan draaien, buigen en strekken. Volgens de ontwikkelaars beweegt de robotarm,…

Smart Industry in de staalbouw

Smart Industry in de staalbouw

Een innovatie van softwarebedrijf ConstruSteel zorgt voor digitalisering in de Nederlandse en Belgische bouwsector. Stapels papier in de fabriek kunnen nu worden vervangen door tablets. De Smart Industry oplossing biedt…

Security Check Procesautomatisering uitgebracht

Security Check Procesautomatisering uitgebracht

Begin juli is in Den Haag de Security Check Proces-automatisering gelanceerd. Dit is een interactieve zelfscan die Nederlandse organisaties handvatten biedt om hun industriële controlesystemen (ICS-SCADA) veiliger te…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Volledig metalen transponderschakelaar CTA

Met een volledig metalen behuizing is deze CTA een nóg sterkere variant dan de kunststof versie.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 september 2021

Online dag over simulaties voor milieutechniek

Comsol houdt een online event over de toepassing van simulaties binnen de milieutechniek.

23 september 2021, Brainport Industries Campus, Eindhoven

[RE]CONNECT EVENT

Een conferentie over test- en meettechnologieën voor ingenieurs, wetenschappers en managers.

28 september 2021

Electronics & Applications

E&A gaat over de totale elektronicaketen van print tot product.

Meer agendapunten »