EO

Intelligente camera helpt Nederlands CSI

13 september 2021 om 13:07 uur

Een liniaal langs een voetafdruk of bloedspoor. Dat hoeft straks niet meer. Dankzij een nieuwe techniek die de TU Delft en het NFI ontwikkelden voor het verbeteren van bewijsfotografie bij sporenonderzoek: De FreeRef. Deze intelligente camera legt straks afmetingen vast met hogere betrouwbaarheid en zonder het risico op het verstoren van sporen.


Het team onderzoekers won hiermee de Startup Challenge van het Q-LAB Rotterdam, de innovatieafdeling van de politie in Rotterdam. De politie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid financieren en begeleiden momenteel de doorontwikkeling en opschaling van het product. De verwachting is dat de politie de FreeRef dit jaar nog in de praktijk kan gaan testen.

 

Q-LAB Rotterdam en de Startup Challenge

Het Q-Lab Rotterdam zorgt ervoor dat innovaties voor alle onderdelen van de politie professioneel opgezet en uitgevoerd worden, zo ook voor de Forensische Opsporing. De Startup Challenge werd door hen opgezet als internationale wedstrijd waarbij onderzoekers de uitdaging kregen om een innovatie te bedenken die het forensisch onderzoek bij de politie zou kunnen verbeteren. De FreeRef werd gekozen als meest veelbelovende concept.

 

Lastige sporen goed in beeld

Een revolver of mes met een liniaal ernaast. Voor kijkers van misdaadseries of lezers van strafrechtelijke dossiers is dit een bekend beeld. Op een plaats delict moet elk spoor grondig onderzocht worden. Sporen die je niet kan meenemen of bewaren, zoals bloedspetters, worden met een liniaal in beeld gebracht om de omvang weer te geven. Het fotograferen van een plaats delict en de daar aangetroffen sporen en bewijsstukken is belangrijk voor het verzamelen van bewijs. Dit is niet altijd makkelijk.

 

Intelligente camera helpt Nederlands CSI 

"De plaats delict kan heel rommelig, klein of vol zijn. Met een liniaal moet je erg oppassen dat je geen DNA verspreidt of sporen beschadigt als je de liniaal bij een nieuw spoor neerlegt," zegt Arjo Loeve van de TU Delft. "Bloedsporen op een plafond of muur zijn bijvoorbeeld vaak lastig, net als andere sporen die je niet recht kunt fotograferen. Dan moet er een tweede persoon een liniaal bijhouden of een stickertje plakken. Met dit vraagstuk gingen we samen met NFI aan de slag."

 

Innovaties voor onderzoek op plaats delict

"Het NFI heeft een team dat zich bezighoudt met het signaleren van innovaties die het werk op een plaats delict kunnen vergemakkelijken," vertelt Paul van den Hoven van het NFI; "Wij dachten, dit moet handiger kunnen en bij de TU Delft zit veel technische kennis. Toen we aanklopten bij Arjo Loeve ging hij meteen aan de slag met een team studenten." De Delftse onderzoekers ontwikkelden het technisch ontwerp en de software voor een de FreeRef. Een opzetstuk voor de camera dat laserstralen rondom het spoor schijnt waarbij een aantal lichtpunten op de genomen foto te zien zijn. De software van de FreeRef meet vervolgens automatisch de afstanden en hoeken tussen deze punten, waardoor exact berekend kan worden hoe groot het spoor is. De FreeRef kan zelfs de grootte van het spoor bepalen wanneer deze schuin gefotografeerd is.

 

Betrouwbaarder

"De Freeref maakt de bewijsfotografie sneller, makkelijker, betrouwbaarder en veiliger," verwacht Van den Hoven. Het huidige prototype wordt momenteel samen met de verbeterde software getest op het laboratorium van het NFI: "Eerder testten we de FreeRef op een gesimuleerde plaats delict op de Politie Academie. Hieruit volgden de eerste aanpassingen. Het gebruik van het apparaat op een plaats delict, onder wisselende omstandigheden en wisselende gebruikers op grotere schaal, stelt hoge eisen aan de apparatuur. We zijn nu ‘data‘ aan het verzamelen op het DNA-laboratorium van het NFI om de FreeRef onder laboratoriumomstandigheden te testen en het apparaat verder te optimaliseren." Bij de Forensische Opsporing van de eenheid Rotterdam worden momenteel gebruikstesten gedaan zodat het ontwerp aangepast kan worden, daar waar nodig. Mocht in Rotterdam het resultaat van deze nieuwe techniek positief uitvallen dan zal er mogelijk een uitrol naar de rest van de politie eenheden plaatsvinden."

 

Gerelateerd nieuws

Nijmegen heeft langste 3D-betongeprinte fietsbrug ter wereld

Nijmegen heeft langste 3D-betongeprinte fietsbrug ter wereld

Met een lengte van 29 meter beschikt Nijmegen sinds kort over de langste betonnen 3D-fietsbrug ter wereld. De brug is in volledige vormvrijheid ontworpen, dankzij onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven en de…

De impact van extreme golven op offshore constructies meten

De impact van extreme golven op offshore constructies

Harde stormen kunnen steile, brekende golven veroorzaken die met enorme kracht tegen platforms en windturbines slaan. Wetenschappers van NTNU en Sintef bestuderen het gedrag van offshore constructies die aan dit soort…

Smart Industry in de staalbouw

Smart Industry in de staalbouw

Een innovatie van softwarebedrijf ConstruSteel zorgt voor digitalisering in de Nederlandse en Belgische bouwsector. Stapels papier in de fabriek kunnen nu worden vervangen door tablets. De Smart Industry oplossing biedt…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Volledig metalen transponderschakelaar CTA

Met een volledig metalen behuizing is deze CTA een nóg sterkere variant dan de kunststof versie.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 september 2021

Online dag over simulaties voor milieutechniek

Comsol houdt een online event over de toepassing van simulaties binnen de milieutechniek.

23 september 2021, Brainport Industries Campus, Eindhoven

[RE]CONNECT EVENT

Een conferentie over test- en meettechnologieën voor ingenieurs, wetenschappers en managers.

28 september 2021

Electronics & Applications

E&A gaat over de totale elektronicaketen van print tot product.

Meer agendapunten »