EO

China en Duitsland werken aan generiek AM-cloudplatform

31 augustus 2021 om 14:50 uur

IT-beveiliger voor industriële omgevingen Wibu-Systems gaat meewerken in het ProCloud3D-project: een Chinees/Duits-initiatief, gericht op de ontwikkeling van een generiek cloudplatform, waarmee 3D- printers zich optimaal laten benutten binnen productieomgevingen, gebaseerd op Industrie 4.0 principes.


Slimme, via netwerken verbonden machines hebben geleerd om op maat gemaakte goederen te produceren, zowel in massa als in beperkte oplages. Hun veelzijdigheid stelt hen in staat stelt veel van de arbeidsintensieve herinrichting en set-up te elimineren waardoor fabrieken zich gedwongen zagen slechts één ding te produceren en alleen in grote aantallen. Industriële 3D-printers verleggen de grenzen van de betekenis van maatwerk. Ze zetten de commerciële berekeningen en bedrijfsmodellen waar fabrikanten zich in het verleden aan moesten houden, op zijn kop.


Wibu-Systems heeft zich aangesloten bij prominente Duitse en Chinese industriepartners en topspelers uit de academische wereld, waaronder de Duitse RWTH Aachen University en de Beijing University of Technology, voor het ProCloud3D-onderzoeksproject. Het initiatief stelt het concept van een slimme productie-industrie op de proef met een krachtig platform voor additieve productie op industriële schaal.


De participanten zien zich geconfronteerd met de vraag op welke manier de meest immateriële, maar ook de meest onschatbare activa, zoals de ontwerp- en de productiegegevens, beveiligd zijn te bewaren, ongeacht de locatie waar de feitelijk productie plaatsvindt en door welke organisatie. Geselecteerd als een van de twee projecten die in aanmerking komen voor financieringssteun van zowel het Chinese Ministerie van Wetenschap en Technologie als het Duitse Ministerie van Onderwijs en Onderzoek, vormt ProCloud3D een mijlpaal binnen de projecten in het kader van Industrie 4.0 en 'China Strategy 2015 to 2020 program'. Die projecten tonen de overgang van een afhankelijkheid van fysieke hardware naar een afhankelijkheid van meer ongrijpbare factoren, zoals software, data en connectiviteit.


Om de door Industry 4.0 beloofde nieuwe bedrijfsmodellen te laten uitkomen, hebben de leveranciers van manufacturing-as-a-service en hun klanten nieuwe platforms en infrastructuur nodig om de gegevenstransacties af te handelen. ProCloud3D heeft tot doel zo'n holistisch platform voor intelligente productie en slimme diensten te creëren, met behulp van industriële additieve productie (AM) als een ideale testcase. In industriële AM kunnen 3D-printers bijna elke geometrische vorm creëren uit een stroom gegevens met onder meer de ontwerpdata en machine-bedieningsinstructies. Die vormen de essentiële troef in de nieuwe industriële economie. Het door ProCloud3D beoogde platform laat zien hoe deze assets zich effectief en veilig in de cloud laten delen, verwerken en afhandelen.


Het platform draait om een web-portaal, gekoppeld aan een technologiedatabase. Daarin zijn de essentiële gegevens zoals ontwerpdata en de code voor het maken van basiscomponenten opgeslagen. Deze gegevens worden overgedragen en verwerkt in een holistisch geautomatiseerde procesketen om ten slotte terecht te komen bij 3D-printers die zich op uiteenlopende locaties in de wereld bevinden. ProCloud3D dekt de volledige stroom van orderinvoer van een klant die een productieservice bestelt tot de veilige verwerking en verzending van de productiedata en de vertaling naar 3D-printerbedieninginstructies voor de aanbieder van de additieve fabricageservice.


Met zijn expertise op het gebied van gegevensbescherming en het licentiëren van digitale activa, neemt Wibu-Systems een belangrijke plek in in de ProCloud3D-organisatie door het hele proces te beveiligen tegen bedreigingen van diverse vectoren. De gegevens moeten bij elke stap van de bron tot de bestemming worden beschermd om diefstal, namaak en industriële spionage te voorkomen. Daarnaast is het bedrijfsmodel afhankelijk van het feit dat alle partijen weten dat de gegevens alleen worden gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn bedoeld en alleen voor productie in een bepaalde omvang. Gewetenloze producenten mogen de kans niet krijgen overtollige producten te maken voor de grijze markt. Het platform moet alle voorwaarden herbergen voor gelijkwaardige concurrentie, veiligheid en kwaliteit.

 

Gerelateerd nieuws

Wiskundige doorbraak maakt chips factor 1000 energiezuiniger

Wiskundige doorbraak maakt chips factor 1000 energiezuiniger

Een wiskundige doorbraak van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) laat neuromorfe chip hartafwijkingen, spraak en handgebaren tot duizendmaal energiezuiniger herkennen. Zulke energiezuinige AI-chips zijn ideaal voor…

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (NIST) en de Pennsylvania State University hebben een nieuwe, zeer gevoelige methode bedacht en getest voor het detecteren en tellen van defecten in…

Spectrale resolutie van supergeleidende enkel-foton-detectoren meer dan verdubbeld

Spectrale resolutie van supergeleidende enkel-foton-detectoren meer dan verdubbeld

Wetenschappers gebruiken supergeleidende detectoren (MKIDs) om losse fotonen vanaf exoplaneten in te vangen. MKIDs monitoren continu hun eigen kinetische inductie, die afhangt van de energie van een invallend foton. SRON…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 oktober 2021, online

Altair Future.Industry Experience

Over ontwikkelingen in de maakindustrie.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

Meer agendapunten »