EO

Eerste pilot offshore groene waterstofproductie start bij Scheveningen

30 augustus 2021 om 12:52 uur

Voor de kust van Scheveningen start een wereldwijd unieke pilot. Een merendeels Nederlands consortium produceert er voor het eerst groene waterstof op een producerend platform. Met steun van Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). komen windenergie, waterstof en gasinfrastructuur samen om de energietransitie offshore te ontsluiten.


Onder de naam PosHYdon integreert de pilot 3 energiesystemen op de Noordzee: offshore wind, offshore gas en offshore groene waterstof. Voor de energietransitie speelt deze integratie een belangrijke rol. Met elektrolysers op zee kan energie van grote offshore windparken omgezet worden in groene waterstof en via het huidige gasnetwerk naar land worden getransporteerd.

 

Waterstof van zeewater

PosHYdon zorgt voor een innovatieve koppeling van bewezen technologieën. Zo komt er een 1 MW PEM-elektrolyser. Een andere installatie zet zeewater om in gedemineraliseerd water. Door elektrolyse wordt hiervan groene waterstof gemaakt. Dat wordt bijgemengd met het geproduceerde gas.

 

De pilot moet antwoord geven op enkele cruciale vragen om groene waterstof op zee mogelijk te maken. Hoe verloopt de integratie van energiesystemen in de praktijk? Hoe houden de installaties zich in de zware weersomstandigheden op zee? Hoe efficiënt presteert de elektrolyser bij wisselend stroomaanbod? Het doel is namelijk om waterstof te produceren afhankelijk van de windkracht.

 

Binnen PosHYdon werken 14 projectpartners samen, zoals kennisinstelling TNO en partijen in de energie- en offshore-sector. Penvoerder is Nexstep, dat zich richt op ontmanteling en mogelijk hergebruik van infrastructuur. PosHYdon gaat plaatsvinden op het eerste volledig geëlektrificeerde platform in Nederland van projectpartner Neptune Energy. Het platform ligt 13 km uit de kust van Scheveningen.

 

Veel winnaars

Als de proef slaagt, zijn er vele winnaars. TenneT moet de elektriciteit uit wind op zee aan land brengen en kan dan minder investeren in dure kabels en andere elektriciteitsinfrastructuur. Transport van waterstof kan voor een deel via de bestaande leidingen. De eigenaren van de platforms hebben, nu de gaswinning op veel plekken op zee eindigt, in potentie een nieuwe businesscase. Fabrikanten van electrolysers, apparaten die water splitsen in water- en zuurstof maar die nu uitsluitend op land worden gebruikt, gaan een nieuwe generatie ontwikkelen om dat op zee te kunnen doen. 

 

Reacties (1)

Hebben we nu al genoeg windmolen en PV stroom om een businesscase te bouwen?

Ik denk dat in 2020 en 2021 ongeveer 95 procent van de tijd zon en wind volledig als stroomgebruik nuttig afgenomen zijn via de grid. Alleen na uitbreiding van windparken (en extra pv) lijken mij dit soort verliesgevende conversies nuttig.

Misschien pas over 10 of 15 jaar kan dit dus nuttig worden. Onderzoek doen en testen is wel nodig om dan klaar te zijn voor uitbreiding van windparken en pv.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 06-09-2021 08:26.
erik van vliet, 2 september 2021 09:58
 

Gerelateerd nieuws

Wiskundige doorbraak maakt chips factor 1000 energiezuiniger

Wiskundige doorbraak maakt chips factor 1000 energiezuiniger

Een wiskundige doorbraak van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) laat neuromorfe chip hartafwijkingen, spraak en handgebaren tot duizendmaal energiezuiniger herkennen. Zulke energiezuinige AI-chips zijn ideaal voor…

Warmteopslag voor de energietransitie

Warmteopslag voor de energietransitie

In Duitsland gaat 55 procent van het eindverbruik van energie naar verwarming en koeling. Veel warmte wordt echter ongebruikt afgevoerd omdat deze niet wordt gegenereerd wanneer dat nodig is. Thermische opslag met behulp…

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (NIST) en de Pennsylvania State University hebben een nieuwe, zeer gevoelige methode bedacht en getest voor het detecteren en tellen van defecten in…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 oktober 2021, online

Altair Future.Industry Experience

Over ontwikkelingen in de maakindustrie.

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

Meer agendapunten »