Robot-demontagelijn moet recyclen van batterijen veiliger en sneller maken (video)

Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory van het Department of Energy (VS) hebben een gerobotiseerd demontagesysteem ontwikkeld voor gebruikte batterijpakketten voor elektrische voertuigen. Ze hopen op een veilige en efficiënte manier kritische materialen te recyclen en opnieuw te gebruiken en tegelijkertijd giftig afval te verminderen.

Het beperken van menselijke interactie is belangrijk voor zowel de veiligheid als de efficiëntie. De robots verwijderen snel bouten en andere behuizingen, ongeacht de resterende lading, terwijl menselijke operators een veeleisend, langdurig proces moeten volgen om gebruikte batterijen te ontladen voordat ze handmatig worden ontmanteld. Volgens ORNL werkt de robot-demontagelijn ongeveer acht keer sneller dan de mens.

Geautomatiseerde demontage vermindert de blootstelling van de mens aan giftige chemicaliën in de batterijen en hoge stroomniveaus die in sommige nieuwere voertuigen het 900-volt-niveau naderen.

Het geautomatiseerde systeem kan worden geconfigureerd voor elk type batterijstack. Het kan worden geprogrammeerd om alleen toegang te krijgen tot de afzonderlijke batterijmodules voor renovatie of hergebruik als stationaire energieopslag, of om de batterijen tot op celniveau uit elkaar te halen voor scheiding en materiaalterugwinning.

Het team ziet mogelijkheden om eenzelfde soort demontagesysteem toe te passen op aandrijflijnen van elektrische voertuigen voor het terugwinnen van materialen zoals zeldzame-aardmagneten, koper, staal en intacte vermogenselektronica. Om recycling economisch haalbaarder te maken, moet het gebeuren met een hoge verwerkingscapaciteit en flexibel genoeg zijn om meerdere consumentenproducten in één faciliteit te verwerken.