EO

Kan een robot patent aanvragen?

18 augustus 2021 om 18:07 uur

Systeem Dabus ontwierp nieuwe blikjes die fractaal in plaats van rond zijn, waardoor een robotarm gemakkelijker meerdere blikjes op kan pakken.

Wanneer een onderzoeker iets uitvindt dat nog niet bestaat kan hij of zij dit idee beschermen met een octrooi of patent. Hiermee wordt het een ander verboden een uitvinding na te maken, te verkopen of in te voeren. Maar hoe zit het wanneer een robot door middel van kunstmatige intelligentie iets uitvindt?


Een nieuw fractaal blikje is simpeler om op te pakken (in grote hoeveelheden) door een robotarm en de inhoud ervan kan door het grote oppervlak sneller worden opgewarmd. De bedenker van het blikje is het systeem Dabus. Door middel van kunstmatige intelligentie ontwierp het systeem een blikje dat in grote aantallen vast te pakken is door een robotarm. Voor de uitvinding werd patent aangevraagd en toegewezen, waarbij als uitvinder kunstmatige intelligentie/het systeem Dabus wordt genoemd.

De aanvraag werd goedgekeurd door het Zuid-Afrikaanse octrooibureau. Eerder werden soortgelijke aanvragen van het team van de bouwers van Dabus afgewezen door het hooggerechtshof van Engeland en Wales, omdat kunstmatige intelligentie geen natuurlijke persoon is en dus volgens de UK Patents Act 1977 niet als uitvinder kan worden aangemerkt. Ook het Europees Octrooibureau en het Amerikaanse octrooi- en merkenbureau verwierpen dergelijke aanvragen, aldus Jurist.

Niet lang na de toewijzing in Zuid-Afrika werd ook in Australië besloten dat kunstmatige intelligentie als uitvinder kan worden aangemerkt. Grote vraag is of andere landen de komende tijd zullen volgen. De uitvinders van Dabus zijn in ieder geval om in hoger beroep te gaan tegen de afgewezen uitspraken.
 

Reacties (2)

Goed idee van de heer Gerard Rooijakkers! Wat mij al een leven lang "stoort" is het feit dat als je zelf iets bedenkt, het eerste wat gedaan moet worden is geld schokken om je te beschermen tegen diefstal ervan. Wat mij betreft is dat het paard achter de wagen spannen. Dieven de wereld uit! Hoe onwaarschijnlijk en onmogelijk dat inmiddels wel zal zijn gezien de huidige staat van de mensheid ...
Herman van den Dungen, 26 augustus 2021 10:06
Als de bijbehorende kosten ook betaald worden door de robot, zie ik geen belemmeringen om het octrooi aan de machine toe te wijzen. Vaak zijn de kosten een belemmering voor de mens (en dus ook voor de machine) om een octrooi te verkrijgen.
Gerard Rooijakkers, 19 augustus 2021 11:51
 

Gerelateerd nieuws

Zie een motorloze robotarm buigen, uitrekken en draaien

Zie een motorloze robotarm buigen, uitrekken en draaien

Ingenieurs van de Ohio State University en het Georgia Institute of Technology hebben een octopusachtige robot ontwikkeld die zonder motor kan draaien, buigen en strekken. Volgens de ontwikkelaars beweegt de robotarm,…

Robot-demontagelijn moet recyclen van batterijen veiliger en sneller maken

Robot-demontagelijn moet recyclen van batterijen veiliger en sneller maken (video)

Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory van het Department of Energy (VS) hebben een gerobotiseerd demontagesysteem ontwikkeld voor gebruikte batterijpakketten voor elektrische voertuigen. Ze hopen op een…

Na auto's wil Tesla nu ook robots gaan produceren (video)

Na auto's wil Tesla nu ook robots gaan produceren (video)

Elon Musk heeft aangekondigd dat Tesla een menselijke robot op de markt gaat brengen. Naar verwachting zal Tesla in de loop van volgend jaar een prototype presenteren.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Volledig metalen transponderschakelaar CTA

Met een volledig metalen behuizing is deze CTA een nóg sterkere variant dan de kunststof versie.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 september 2021, Brainport Industries Campus, Eindhoven

[RE]CONNECT EVENT

Een conferentie over test- en meettechnologieën voor ingenieurs, wetenschappers en managers.

23 september 2021

Online dag over simulaties voor milieutechniek

Comsol houdt een online event over de toepassing van simulaties binnen de milieutechniek.

28 september 2021

Electronics & Applications

E&A gaat over de totale elektronicaketen van print tot product.

Meer agendapunten »