EO

Rolls-Royce levert generator voor hybride vliegtuigen

18 augustus 2021 om 09:45 uur

Rolls-Royce gaat een generator leveren voor 'het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart'. De generator en de bijbehorende vermogenselektronica zijn vanuit de Rolls-Royce-faciliteit in Trondheim (Noorwegen) afgeleverd bij de onlangs gerenoveerde Testbed 108 in Bristol (VK), na een uitgebreid ontwikkelingstestprogramma.


Het zal deel uitmaken van het 2,5 megawatt (MW) Power Generation System 1 (PGS1) demonstratieprogramma, voor toekomstige regionale vliegtuigen. Naast hybride-elektrische voortstuwing kan de generator ook worden gebruikt als onderdeel van een "meer-elektrisch" systeem voor grotere vliegtuigen of toekomstige grond- of scheepstoepassingen. Rolls-Royce heeft het AE2100-motorelement, de gespecialiseerde besturing en het systeem voor thermisch beheer al getest in Testbed 108.

 

Adam Newman, Chief Design Engineer, Aviation Futures bij Rolls-Royce: "We zijn verheugd om de generator naar onze nieuwe testbank te brengen en te beginnen met de volledige integratie van PGS1. Dit is een belangrijke mijlpaal in het programma, waarin het werk wordt samengebracht van teams in het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen die zo hard hebben gewerkt om ons tot dit punt te brengen. Het is een groot voorrecht om bij zulk belangrijk werk betrokken te zijn - de ontwikkeling van innovatieve elektrische energiesystemen maakt deel uit van onze duurzaamheidsstrategie voor de toekomst.

Onze generator is ongeveer zo groot als een biervat, maar moet genoeg elektriciteit produceren om continu zo'n 2.500 huishoudens van stroom te voorzien - dat is baanbrekend in termen van wat fysiek mogelijk is. Als de tests zijn afgerond, hebben we een basis voor megawattstroom voor toekomstige hybride vliegtuigen."

 

Zowel Testbed 108 als PGS1 worden gesteund door het MegaFlight-project van het Britse Aerospace Technology Institute, terwijl het ontwerp, de fabricage en het testen van de 2,5MW elektrische generator, motor en vermogenselektronica in Trondheim steunontvangen van het Clean Sky 2-programma van de EU.

 

 

Gerelateerd nieuws

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (NIST) en de Pennsylvania State University hebben een nieuwe, zeer gevoelige methode bedacht en getest voor het detecteren en tellen van defecten in…

Spectrale resolutie van supergeleidende enkel-foton-detectoren meer dan verdubbeld

Spectrale resolutie van supergeleidende enkel-foton-detectoren meer dan verdubbeld

Wetenschappers gebruiken supergeleidende detectoren (MKIDs) om losse fotonen vanaf exoplaneten in te vangen. MKIDs monitoren continu hun eigen kinetische inductie, die afhangt van de energie van een invallend foton. SRON…

'Het is niet te laat om anders over privacy te denken'

'Het is niet te laat om anders over privacy te denken'

Digitale paspoorten, slimme apparaten in elke kamer in je huis, complexe reserveringssystemen voor de koffiebar om de hoek: de samenleving is in rap tempo gedigitaliseerd. Digitaal anoniem blijven wordt steeds moeilijker…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 oktober 2021, online

Altair Future.Industry Experience

Over ontwikkelingen in de maakindustrie.

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

Meer agendapunten »