EO

Over 6 maanden wordt CE UKCA

09 augustus 2021 om 10:16 uur

Nog minder dan 6 maanden te gaan voordat UKCA-markering verplicht wordt voor alle organisaties die producten exporteren naar Groot-Brittannië (GB). De meeste producten die momenteel onder de verordeningen en richtlijnen voor CE-markering vallen, zullen onder het toepassingsgebied van de UKCA-markering vallen.


UKCA-markering zal vanaf 1 januari 2022 CE-markering vervangen. Dus op bijna alle producten waarvoor voorheen de CE-markering was vereist, zal de UKCA-markering door een Approved Body moeten worden aangebracht. Voor de meeste producten wordt de CE-markering vanaf 1 januari 2022 niet meer erkend.

 

Eén van die UK Approved Bodies is BSI UK. BSI heeft tot nu toe 1000 UKCA-certificaten uitgegeven aan fabrikanten. BSI kan wij diensten gerelateerd aan UKCA-markering aanbieden voor de volgende producten:

• Bouwproducten die vallen onder de Construction Products Regulation (CPR)
• Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's)
• Gasapparaten
• Drukapparatuur
• Liften
• Marine apparatuur
• Meetinstrumenten
• Radioapparatuur

 

David Reynolds, Technical Director for AGA Rangemaster: "Het is geen moeilijke transitie omdat, de conformiteitstesten voor CE- en UKCA-markering grotendeels ongewijzigd blijven. Als Britse fabrikant van fornuizen en spoelbakken is het belangrijk om de UKCA-markering voor onze producten te verkrijgen en om zo onze toegang tot de markt te behouden. Door onze producten van een UKCA-markering te voorzien, kunnen we erop vertrouwen dat onze distributie zonder problemen verloopt."

 

FAQ's

 • Voor welke producten is UKCA-markering vereist?
  De meeste producten die momenteel onder de verordeningen en richtlijnen van CE-markering vallen, zullen onder de UKCA-markering vallen.Ik heb een niet-Britse Notified Body gebruikt voor CE-markering/UKCA-markering.
 • Moet ik voor de UKCA-markering werken met een in Groot-Brittannië erkende instantie?
  Ja, de Britse regelgeving vereist samenwerking met een UK Approved Body in plaats van de EU Notified Body die werd gebruikt voor de EU regelgeving.
 • Ik wil mijn producten in Noord-Ierland verkopen. Met welke verschillende combinaties van CE-, UKCA- en UKNI-markeringen kunnen producten in Noord-Ierland op de markt worden gebracht?
  In Noord-Ierland wordt de UKCA-markering niet aanvaard. Goedgekeurde keurmerken zijn:
  • "CE-markering" ondersteund door een EU Notified Body (indien vereist), of
  • "CE UKNI"-markering, ondersteund door een UK Notified Body (indien vereist)
  Download hier de informatieve factsheet van BSI over dit specifieke onderwerp.
 • Hoe lang duurt het om de certificatie te ontvangen?
  Ook dit hangt van veel factoren af - bijvoorbeeld, de regelgeving met betrekking tot uw producten, het aantal producten dat u wilt laten certificeren, en het aantal productie-locaties. Vanuit professioneel oogpunt schatten wij in dat het certificeringsproces niet lang zal duren voor producten die al een CE-markering hebben, maar houd er rekening mee dat er weinig Approved Bodies zijn en het is aannemelijk dat het lastig zal zijn voor hen om te voldoen aan de toegenomen vraag voor UKCA diensten op de korte termijn.
 • Hoe lang is de UKCA-markering geldig?
  De UKCA-markering heeft geen verloopdatum. Sommige certificaten die vereist zijn voor UKCA (zoals met CE-markering) kunnen tijdslimieten hebben. Bijvoorbeeld, certificaten voor typeonderzoek van gastoestellen zijn geldig voor een maximum van 10 jaar. Dit is hetzelfde onder Britse wetgeving.
 • Hoeveel kost de UKCA-markering?
  Dit hangt, onder andere af van de regelgeving met betrekking tot uw producten, het aantal producten dat u maakt, en het aantal productie-locaties. BSI denkt graag met u mee over UKCA, neem gerust contact met ons op.
 • Wordt CE-markering niet meer erkend voor alle producten in Groot-Brittannië vanaf 1 januari 2022?
  Nee, de tijdlijnen zijn verschillend voor enkele producten, zoals medische hulpmiddelen, die iets langer zijn toegekend, maar voor de meeste producten wordt de CE-markering slechts tot eind 2021 geaccepteerd.
 UKNI.

 

Gerelateerd nieuws

Spectrale resolutie van supergeleidende enkel-foton-detectoren meer dan verdubbeld

Spectrale resolutie van supergeleidende enkel-foton-detectoren meer dan verdubbeld

Wetenschappers gebruiken supergeleidende detectoren (MKIDs) om losse fotonen vanaf exoplaneten in te vangen. MKIDs monitoren continu hun eigen kinetische inductie, die afhangt van de energie van een invallend foton. SRON…

De gevolgen van BREXIT voor CE-markering en normen

De gevolgen van BREXIT voor CE-markering en normen

Sinds 1 januari 2021 is de BREXIT een feit. Het jaar 2021 is echter een overgangsjaar waarbij de BREXIT in principe nog geen impact heeft op de rol van normen en normalisatie in relatie tot ‘conformity assesment’ en…

Update van lijst met Machinerichtlijnnormen gepubliceerd

Onlangs is in het Official Journal of the European Union, een update gepubliceerd van de lijst met normen die onder de Machinerichtlijn (2006/42/EC) vallen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 januari 2022, Amsterdam en online

The Things Conference

Conferentie over Lorawan

27 januari 2022

Webinar Kernfusie

Wat kunnen we wanneer verwachten van kernfusie, en wat zou het betekenen voor de energietransitie?

10 februari 2022, online

Ignite

Techleap.nl Summit 2022

Meer agendapunten »