EO

Zonnepanelen van Airbus Nederland brengen missie van Masten Space Systems naar de maan

26 juli 2021 om 09:43 uur

De Sparkwing zonnepanelen van ruimtevaartbedrijf Airbus Nederland zijn geselecteerd door Masten Space Systems uit de Verenigde Staten voor hun XL-1 maanlander. Naar verwachting landt het Masten XL-1 ruimtevaartuig in 2023 op de Zuidpool van de maan, als onderdeel van Nasa’s 'Commercial Lunar Payload Services' programma.


Airbus levert volgend jaar zes Sparkwing zonnepanelen die tegen de zijdes van de XL-1 worden gemonteerd. Deze voorzien het voertuig tijdens de vlucht naar de maan en gedurende de operaties op het oppervlak van de maan van de benodigde stroom.

 

Kant en klaar

De Sparkwing zonnepanelen van Airbus Nederland zijn de eerste kant-en-klaar verkrijgbare panelen voor kleine satellieten ter wereld. Dankzij de toepassing van 3D-modellen van de gestandaardiseerde Sparkwing componenten was het mogelijk om vroeg in de ontwerpfase van de Masten Mission 1 de plaatsing van en aanpassingen aan de onderdelen mee te nemen. Dit leidde tot een specifiek ontwerp voor XL-1: afgeleid van het standaard Sparkwing productaanbod, maar met een grotere paneelomvang en uitsparingen aan beide lange zijdes van de panelen om plaats te maken voor de landingspoten van het ruimtevoertuig.

 

Elk zonnepaneel bevat 320 zonnecellen van het type 3G30 van Azur Space die bestand zijn tegen de extreme omstandigheden in de ruimte. Voortbouwend op ruim vijftig jaar ervaring in het ontwerpen en bouwen van zonnepanelen, hanteert Airbus voor de Sparkwing zonnepanelen een zogeheten 'mix and match' aanpak die standaard componenten en specifieke aanpassingen slim combineert.

 

Eerdere missies

Alison Dufresne, lunar engineering manager bij Masten Space Systems: "Sparkwing biedy van begin tot het eind expertise op hoog niveau, inclusief ontwerp, analyse en testen. Op basis van hun ervaring met eerdere missies zoals ExoMars, Rosetta en Galileo weten we zeker dat we met Sparkwing de juiste keuze voor onze missie maken. Masten Mission 1 is de eerste van vele Masten missies naar de maan, Mars en verder."


Het XL-1 ruimtevaartuig levert voor Masten Mission 1 op de Zuidpool van de maan wetenschappelijke instrumenten af voor onderzoek naar de samenstelling van het maanoppervlak, het detecteren van vluchtige stoffen zoals water, methaan en koolstofdioxide en het evalueren van de straling ter voorbereiding op menselijke missies.

 

Get it done

"Het is geweldig om met samen met Masten deze inspirerende missie te realiseren. Beide teams hebben een pragmatische 'get it done' mentaliteit en vullen elkaar goed aan", zegt Marloes van Put, Sparkwing programmamanager bij Airbus Nederland. "Bovendien is het een mooie stap dat onze Sparkwing technologie, oorspronkelijk ontwikkeld voor satellieten in een lage baan om de aarde, straks voor deze maanverkenningsmissie wordt ingezet."

 

Bron: FME.nl

 

Gerelateerd nieuws

Intelligente camera helpt Nederlands CSI

Intelligente camera helpt Nederlands CSI

Een liniaal langs een voetafdruk of bloedspoor. Dat hoeft straks niet meer. Dankzij een nieuwe techniek die de TU Delft en het NFI ontwikkelden voor het verbeteren van bewijsfotografie bij sporenonderzoek: De FreeRef.…

Nijmegen heeft langste 3D-betongeprinte fietsbrug ter wereld

Nijmegen heeft langste 3D-betongeprinte fietsbrug ter wereld

Met een lengte van 29 meter beschikt Nijmegen sinds kort over de langste betonnen 3D-fietsbrug ter wereld. De brug is in volledige vormvrijheid ontworpen, dankzij onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven en de…

De impact van extreme golven op offshore constructies meten

De impact van extreme golven op offshore constructies

Harde stormen kunnen steile, brekende golven veroorzaken die met enorme kracht tegen platforms en windturbines slaan. Wetenschappers van NTNU en Sintef bestuderen het gedrag van offshore constructies die aan dit soort…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Volledig metalen transponderschakelaar CTA

Met een volledig metalen behuizing is deze CTA een nóg sterkere variant dan de kunststof versie.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 september 2021

Online dag over simulaties voor milieutechniek

Comsol houdt een online event over de toepassing van simulaties binnen de milieutechniek.

23 september 2021, Brainport Industries Campus, Eindhoven

[RE]CONNECT EVENT

Een conferentie over test- en meettechnologieën voor ingenieurs, wetenschappers en managers.

28 september 2021

Electronics & Applications

E&A gaat over de totale elektronicaketen van print tot product.

Meer agendapunten »