EO

Gaan we plastic eten?

21 juli 2021 om 14:34 uur

Wetenschappers van de Universiteit van Edinburgh hebben een nieuwe manier gevonden om plasticvervuiling aan te pakken. Ze hebben met behulp van bacteriën plastic afval om weten te zetten in vanilline, verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak en geur van vanille.


Volgens de studie, die is gepubliceerd in Green Chemistry , kan de E. coli bacterie ingezet worden om polyethyleentereftalaat (PET) afval om te zetten in vanilline, het hoofdsbestanddeel van geëxtraheerde vanillebonen. Wetenschappers van de Universiteit van Edinburgh hebben gebruik gemaakt van in het lab gemanipuleerde E. coli om tereftaalzuur - een molecuul afkomstig van PET - via een reeks chemische reacties om te zetten in de hoogwaardige verbinding vanilline. In het lab werd een gebruikte plastic fles omgezet in vanilline door de E. coli toe te voegen aan het afgebroken plastic afval.

 

De onderzoekers zeggen dat de geproduceerde vanilline geschikt zou zijn voor menselijke consumptie, maar dat verdere experimentele tests nodig zijn. Vanilline wordt op grote schaal gebruikt in de voedings- en cosmetica-industrie, alsook in de formulering van onkruidverdelgers, antischuimmiddelen en reinigingsproducten. De wereldwijde vraag naar vanilline bedroeg meer dan 37.000 ton in 2018.

 

Dit is het eerste voorbeeld van het gebruik van een biologisch systeem om plastic afval te upcyclen tot een waardevolle industriële chemische stof en lijkt veelbelovend nieuws voor een circulaire economie. "De resultaten van ons onderzoek hebben belangrijke implicaties op het gebied van plastic duurzaamheid en tonen de kracht van synthetische biologie aan om uitdagingen in de echte wereld aan te pakken," aldus Joanna Sadler, één van de onderzoekers. "Ons werk bestrijdt de perceptie dat plastic een problematische afvalstof is en toont in plaats daarvan het gebruik ervan aan als een nieuwe koolstofbron waaruit hoogwaardige producten kunnen worden verkregen," vult hoofdonderzoeker Stephen Wallace aan.

 

Gerelateerd nieuws

Eco2boats bouwt speedboot van 100% natuurlijke vezels

Een speedboot van 100% natuurlijke vezels

De Belgische start-up Eco2boats bouwt een speedboot van ecologische vezels. De boot bevat geen splinter glasvezel, plastic of hout.

Slimme connector voor demontabele bamboestructuren

Slimme connector voor demontabele bamboestructuren

In het kader van zijn master civiele techniek ontwikkelde VUB/EPFL-student Romain van Wassenhove een connector voor gebruik bij het bouwen van duurzame constructies. Zijn eerste project is uitgegroeid tot een online…

Autonoom robotsysteem raapt afval van oceaanbodem

Autonoom robotsysteem raapt afval van oceaanbodem (video)

In het SeaClear-project ontwikkelen zeven een autonoom systeem voor het schoonmaken van de oceaanbodem. Dit systeem bestaat uit een basisvoertuig met twee onderwaterrobots en een observatierobot, die samen afval van de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

17 augustus 2021

Future of CAD and PDM

Dit webinar zal ingaan op de toekomst van CAD en PDM met behulp van Onshape.

8 september 2021

Webinar Open OT-architecturen

De vierde industriële revolutie verwacht dat computerapplicaties van productiebedrijven zich kunnen...

8 september 2021, Brussel

Machineering

Maak- en engineeringtechnologie in levende lijve en met fysieke interactie ontdekken.

Meer agendapunten »