EO

Batterijloze, slimme kleding die bestand is tegen de wasmachine

30 juni 2021 om 09:37 uur

De vingertoppen van een handschoen voor draadloze spanningsdetectie lichten op wanneer de hand van de drager een spanningvoerende kabel nadert. Bron: Purdue University

Slimme kleding moet niet alleen de gezondheid van een persoon bewaken of naadloos communiceren met draagbare apparaten, het moet ook meerdere cycli in de was kunnen doorstaan. Daarom hebben onderzoekers van Purdue University een manier ontwikkeld om gewone kleding te transformeren in batterijloze wearables die bestand zijn tegen de gevaren van wasgoed.


Het volledige onderzoek is te vinden in het tijdschrift ScienceDirect.

 

Slimme kleding, ook wel e-textiel genoemd, zal beter presteren dan conventionele passieve kleding door de miniaturisering van elektronische circuits en sensoren. Om de wasmachine te weerstaan, heeft Purdue een nieuwe spray-/naaimethode ontwikkeld om alle conventionele kledingstukken om te zetten in batterijloze wearables.

 

"Door slimme kleding te spuiten met zeer hydrofobe moleculen, kunnen we ze afstotend maken voor water, olie en modder", zegt assistent-professor Ramses Martinez. "Deze slimme kleding is bijna niet te bevlekken en kan onder water worden gebruikt en in conventionele wasmachines worden gewassen zonder de elektronische componenten die op het oppervlak zijn genaaid te beschadigen."

 

Wat kan er gemaakt worden?

De ingenieurs van Purdue ontwikkelden een ultradunne coating waardoor de kleding net zo flexibel, rekbaar en ademend blijft als conventionele katoenen t-shirts. De slimme kleding heeft geen batterijen nodig voor stroomvoorziening, maar gebruikt energie die wordt geoogst uit wifi of radiogolven in de omgeving.

 

Purdue ontwikkelde een batterijloze handschoen die zijn vingertoppen verlicht elke keer dat de gebruiker in de buurt van een stroomvoerende kabel is om te waarschuwen voor mogelijke elektrische schokken. Een ander voorbeeld van de slimme kleding is een mini-hartbewakingssysteem dat op een wasbare zweetband is genaaid, dat de gezondheidsstatus van de drager bewaakt.

 

Bovendien kan de slimme kleding informatie over de houding en beweging van de drager verzenden via een mobiele app, waardoor machines menselijke bedoelingen kunnen begrijpen zonder dat er andere interfaces nodig zijn of hoe een gebruiker met apparaten omgaat of videogames speelt.

Purdue zei dat de kleding ook kan worden vervaardigd met behulp van conventionele grootschalige naaifaciliteiten die de ontwikkeling en commercialisering van het e-textiel zullen helpen versnellen.

 

Gerelateerd nieuws

Elektronica-industrie maakt massaal gebruik van kinderarbeid

Elektronica-industrie maakt massaal gebruik van kinderarbeid

Veel mensen, ook professionals, zijn zich er niet van bewust, maar in de elektronica-industrie wordt massaal gebruik gemaakt van een grondstof die onder zeer ongezonde en gevaarlijke omstandigheden wordt gedolven door…

Fraunhofer ontwikkelt milieuvriendelijk fabricageproces voor batterij-elektroden

Fraunhofer ontwikkelt milieuvriendelijk fabricageproces voor batterij-elektroden

Conventionele processen voor het vervaardigen van batterij-elektroden omvatten meestal giftige oplosmiddelen en vergen veel ruimte en energie. Dit is niet het geval met Drytraec – een nieuw droogcoatingproces…

Vattenfall en Nobian dragen met flexibele chloorproductie bij aan stabiliteit stroomnet

Flexibele chloorproductie draagt bij aan stabiliteit stroomnet

Als eerste grootschalige industriële afnemer wordt Nobian’s chloorfabriek in Rotterdam toegevoegd aan Vattenfall’s flexibele capaciteit om het stroomnet beter in balans te houden.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Volledig metalen transponderschakelaar CTA

Met een volledig metalen behuizing is deze CTA een nóg sterkere variant dan de kunststof versie.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 september 2021

Online dag over simulaties voor milieutechniek

Comsol houdt een online event over de toepassing van simulaties binnen de milieutechniek.

23 september 2021, Brainport Industries Campus, Eindhoven

[RE]CONNECT EVENT

Een conferentie over test- en meettechnologieën voor ingenieurs, wetenschappers en managers.

28 september 2021

Electronics & Applications

E&A gaat over de totale elektronicaketen van print tot product.

Meer agendapunten »