Nederlandse waterstofteams organiseren eigen race

Nu de jaarlijkse race van Shell Eco-marathon is geannuleerd, nemen drie studententeams uit Nederland het heft in eigen hand. Het Eco-Runner Team Delft, Green Team Twente en HAN Hydromotive zullen tijdens een eigen competitie de strijd aangaan om de titel ‘meest efficiënte stadsauto op waterstof’.

De concurrerende teams werken nu samen aan hetzelfde doel: het belang van waterstof en duurzame mobiliteit benadrukken.

Een jaar lang leggen de studenten van de drie teams hun studies stil om het ontwerpen, bouwen en testen van deze auto’s van A tot Z uit te voeren. Er wordt veel tijd en energie in gestoken, om het best mogelijke resultaat te behalen. "We zijn dit jaar begonnen, wetende dat de mogelijkheid bestond dat de Shell Eco-marathon competitie niet plaats kon vinden," zegt Chief Engineer Reinout Sterk van Eco-Runner. "Toch zijn we altijd optimistisch gebleven en hebben het hele jaar hard gewerkt om onze waterstof stadsauto te ontwikkelen en voor te bereiden op een race tegen onze tegenstanders. Logischerwijs, maar tot onze teleurstelling werd de competitie toch afgelast."

Daar laten de studenten het er dus niet bij zitten. "Deze crisis brengt ons ook weer nieuwe kansen en uitdagingen, namelijk een alternatief om het jaar alsnog groots af te sluiten: we organiseren onze eigen competitie", aldus Team Manager Mart Nijkamp van Green Team Twente.

Op vrijdag 11 juni vindt hun ‘Hydrogen Efficiency Challenge’ plaats bij Circuit Park Berghem in Nederland. Tijdens deze challenge zullen de drie Nederlandse topteams met hun stadsauto’s een track afleggen op zo min mogelijk waterstof. De titel gaat dus naar de meest efficiënte stadsauto op waterstof van Nederland. Hierbij testen de studenten de innovaties die ze over het afgelopen jaar hebben toegepast op het gebied van waterstof- en autotechniek.

De race is voor het publiek te volgen via een liveblog, becommentarieerd door sportcommentator Allard Kalff.