EO

Amsterdamse studenten Media Art krijgen les in 'Videokunst en oude apparaten'

07 juni 2021 om 11:52 uur

Hoe beïnvloedt de apparatuur waarmee je videokunst opstelt hoe een werk eruit komt te zien? En hoe ga je om met de vaak verouderde apparaten die hiervoor nodig zijn? In het recent geopende Media Art Conservation Lab doen studenten van de master Conservation and Restoration of Cultural Heritage hier ervaring mee op. Het lab is nog op zoek naar meer oude apparatuur.


Wie het Media Art Conservation Lab binnenstapt, waant zich in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. De ruimte staat vol met oude apparaten: grote computers, VHS-recorders, beeldbuizen en diaprojectoren. Het is apparatuur die vroeger gebruikt werd bij het opstellen van mediakunst. Omdat de kunstwerken worden gemaakt met een bepaald type weergaveapparatuur in gedachten, zijn deze apparaten nog steeds relevant voor het opstellen van de wat oudere werken.

 

Alles met een stekker

"Time Based Media Art - onder andere videokunst, lichtkunst en kinetische kunst, eigenlijk alles met een stekker - maakt een steeds groter onderdeel uit van de collecties in musea", vertelt docent Evelyne Snijders. "Daarom vinden we het belangrijk mensen op te leiden die gespecialiseerd zijn in het omgaan met deze werken."

 

Met dit doel werd eind 2020 het Media Art Conservation Lab geopend, waar de studenten leren met weergaveapparatuur omgaan, van bediening tot opstelling en onderhoud. Snijders: "We willen studenten leren dat ze niet bang hoeven te zijn voor techniek, dat ze best eens een apparaat kunnen openschroeven. Als restaurator moet je de zorg voor zo'n apparaat zelf kunnen uitvoeren, en als er echt iets mis is, moet je de taal spreken van de specialist die het kan repareren."

 

Vergelijkend onderzoek

Musea die mediakunstwerken aanschaffen, kopen vaak kopen vaak niet de bijbehorende afspeel- of vertoningsapparatuur. Omdat de techniek zich snel ontwikkelt, worden werken regelmatig tentoongesteld met andere apparatuur dan die waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld waren. Wat voor invloed heeft dat op hoe de werken eruit komen te zien, en komen de bedoelingen van de kunstenaar dan nog over?

 

Om dat te onderzoeken, richtten studenten in het lab een kleine tentoonstelling in met twee videokunstwerken. De Roemeense kunstenaar Ciprian Muresan stelde hiervoor twee kunstwerken ter beschikking. In een verduisterde ruimte maakten de studenten verschillende opstellingen met hetzelfde kunstwerk - op een tablet, flatscreens en oude CRT-monitoren (beeldbuizen), ieder met een eigen uiterlijk en kleur.

 

Iedere kabel heeft invloed

Tussen de opstellingen waren grote verschillen te zien, vertelt docent Ellen Jansen. "De apparatuur waarmee een werk wordt opgesteld, heeft echt invloed op hoe het overkomt op het publiek." Via Zoom bespraken de studenten het project ook met de kunstenaar zelf. Het was interessant om zijn perspectief te horen, zegt Jansen: "Hij vertelde bijvoorbeeld dat zijn werken in de loop van de tijd op veel verschillende manieren zijn opgesteld, en dat de locatie waar dat gebeurt soms ook veel invloed heeft op het resultaat."

 

Wie oude apparatuur wil doneren kan contact opnemen met Evelyne Snijders .

 

Gerelateerd nieuws

Preventie van arbeidsongevallen kan beter

Preventie van arbeidsongevallen kan beter

Bedrijven kunnen nog steeds veel verbeteren op het gebied van het voorkomen van arbeidsongevallen bij bedrijven. Dat concludeert de Inspectie SZW in de Monitor Arbeidsongevallen 2020 die op 28 juli is gepubliceerd.

Landmacht werkt samen met VDL voor energietransitie

Landmacht werkt samen met VDL voor energietransitie

Donderdag 5 augustus droeg VDL Groep uit Eindhoven op de Kromhout Kazerne in Utrecht een E-truck over aan Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen. Door samen te werken met civiele partners, in dit…

HBK monitort 3D-geprinte metalen voetgangersbrug in Amsterdam

3D-geprinte metalen voetgangersbrug in Amsterdam: van top tot teen gemonitord

Hottinger Brüel & Kjær (HBK) heeft rekstroken en data-acquisitie-apparatuur geleverd voor de monitoring van de metalen 3D-geprinte voetgangersbrug, die onlangs over de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam is…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Volledig metalen transponderschakelaar CTA

Met een volledig metalen behuizing is deze CTA een nóg sterkere variant dan de kunststof versie.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

29 september 2021, Groningen

Main Industry

Vakbeurs voor industrial maintenance en smart industry

4 oktober 2021

Week van de mki

FME-week over boeien en binden in de techniek.

13 oktober 2021, Den Bosch

Efficiënt Aandrijven Event 2021

De focus van dit event ligt op energiebesparende oplossingen in de gehele aandrijfketen en niet...

Meer agendapunten »