EO

"Koeientoilet kan tot 50% stikstof reduceren"

07 juni 2021 om 11:53 uur

Volgens Wageningen Universiteit & Research (WUR) is ongeveer 90% van de ammoniakemissie is afkomstig uit de landbouw, waarvan 32% uit de melkveesector. Hanskamp AgroTech werkt sinds 2016 aan een systeem dat kan bijdragen aan het oplossen van dit probleem: een vrijwillig en automatisch urineersysteem voor koeien.


Algemeen directeur Henk Hanskamp: "Het CowToilet vangt de urine van de koe separaat op. Hierdoor komt deze niet bij de vaste mest terecht en wordt er aanzienlijk minder ammoniak gevormd."

 

De werking

Het toilet maakt gebruik van een natuurlijk zenuwreflex dat een plasneiging bij de koe veroorzaakt: een eeuwenoude techniek die Hanskamp heeft geautomatiseerd.

 

Het koeientoilet wordt op een krachtvoerstation in de melkveestal geplaatst. Na het eten van een brok wordt het toilet op de banden van de uier van de koe geplaatst en beweegt zachtjes mee met de koe. De techniek zoekt de zenuw, tikt deze aan en veroorzaakt een zenuwreflex waardoor de koeien gaan plassen. De urine wordt opgevangen in het reservoir van het CowToilet en wordt daarna afgezogen en apart opgeslagen. Daarna spoelt het toilet door. "Koeien zijn bovendien gewoontedieren, zegt Hanskamp. "Daarom weten ze na verloop van tijd dat ze na het eten van krachtvoer moeten plassen."

 

Ammoniak ontstaat wanneer de ureum uit de urine van melkvee chemisch reageert met de urease uit de mest. Ammoniak stijgt op en vliegt de stal uit, dit kan in de natuur neerslaan waardoor er grote hoeveelheden stikstof op de grond terechtkomen. Planten kunnen dit niet allemaal opnemen, waardoor het overtollige ammoniak wordt omgezet in nitraat, wat de bodem verzuurd. Verzuring van de bodem is slecht voor de biodiversiteit en tast het grondwater aan. In hoge concentraties kan het ook schadelijk zijn voor mens en dier.

 

Tot 50% stikstofreductie

Het CowToilet is inmiddels uitgebreid door de WUR getest op de Dairy Campus in Leeuwarden. "Hieruit blijkt dat het CowToilet tot 50% stikstof kan reduceren", aldus Hanskamp enthousiast. Dit is op 2 juni 2021 gepubliceerd in de Staatscourant. Hiermee is deze innovatie officieel gecertificeerd en is deze op de zogeheten RAV-lijst terecht gekomen. "Deze certificering is zeer belangrijk, omdat veehouders alleen willen investeren in technologieën en systemen die bewezen bijdragen aan een beter klimaat."

 

Gerichter bemesten

Door de scheidingkunnen veehouders en akkerbouwers bovendien gerichter bemesten. Nu kunnen verschillende sneden gras beter bemest worden met de urine, mest of een combinatie van urine en mest. Urine kan zelfs gebruikt worden als vervanging van kunstmest, voor het opwekken van ‘gele' stroom of dienen als bron voor waterstof. Dit past goed in de kringloop.

 

Gouden Innovatie Award

Het CowToilet is in februari 2021 door de vakbeurs EuroTier bekroond met een gouden Innovatie Award. Met deze prijs heeft het CowToilet internationale waardering voor het innovatieve systeem om mest en urine al bij de bron (de koe) te scheiden.

 

Gerelateerd nieuws

De wondere wereld van bolvlammen, donuts en hoefijzers

De wondere wereld van bolvlammen, donuts en hoefijzers

Bolvlammen zijn zwakke en fragiele bolvormige vlammen die tot voor kort alleen konden bestaan onder gewichtloze omstandigheden. Onderzoekers van de TU/e zijn erin geslaagd om bolvlammen waar te nemen onder normale aardse…

Innovatieve elektrode sluit de CO2-kringloop

Innovatieve elektrode sluit de CO2-kringloop

Industriële bedrijven kunnen hun chemische processen verduurzamen als ze gebruikmaken van elektriciteit. Het project Electrons to Close the Carbon Cycle (E3C) opent hiervoor nieuwe mogelijkheden. De wetenschap en de…

Op naar nieuwe ferroelektrische materialen

Zuurstofgat maakt nieuwe generatie ferroelektrische materialen compatibel met silicium (video)

Extreem dunne films gebaseerd op hafnium vertonen ongebruikelijk ferroelektrisch gedrag. Hiermee zijn op nanometerschaal schakelingen te maken voor geheugen en logische bewerking. Een onderzoek geleid door RUG…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

7 juni 2021, online

Vision, Robotics & Motion business event

Het online alternatief voor de vakbeurs Vision, Robotics & Motion.

29 juni 2021, online

Behoud onderhoudskennis – en ervaring in de energiesector met behulp van Mixed Reality

Hoe kunnen energiebedrijven voorkomen dat waardevolle kennis de deur uitloopt door vergrijzing en andere...

29 juni 2021

Webinar: Hoe machinegegevens te verzamelen en te gebruiken via on-site oplossingen

Gericht op het bruikbaar maken van machine- en procesdata via lokale systemen

Meer agendapunten »