EO

'Veren' aan tip vliegtuigvleugel besparen tonnen kerosine

02 juni 2021 om 14:09 uur

Als een kraai landt, gebruikt hij een aantal veren aan de uiteinden van zijn vleugels om de landing te finetunen. Dit kan een Airbus binnenkort ook.


Een beetje dan. De Trinitair Wingtip Solution kan zijn 3 'vingers' weliswaar niet afzonderlijk bewegen, maar zorgt wel voor een significantie energiebesparing gedurende de gehele vlucht.

 

De wingtip is ontwikkeld door The Aircraft Performance Company in samenwerking met Hi Fly Airline en The Mirpuri Foundation en zal voor het eerst worden toegepast op een Hi Fly A330. De Plug&Fly Retrofit oplossing kan het brandstofverbruik tot 2% verminderen en voor sommige toepassingen zelfs nog meer. Op een vlucht van Frankfurt naar Hong Kong betekent dit bijvoorbeeld een brandstofbesparing van minstens 1,2 ton. In de luchtvaart wordt voor elke kg bespaarde brandstof de CO2-uitstoot met 3,16 kg verminderd.

 

De vleugeltip verbetert de aerodynamica van in gebruik zijnde vliegtuigen. Na een downtime van minder dan een dag voor installatie, zorgt de nieuwe hardware voor prestatieverbetering, lagere motorslijtage, een groter bereik en een groter laadvermogen, evenals een aanzienlijke vermindering van het brandstofverbruik.

 

Harald Zirngibl, Managing Director van The APC: "De vleugeltip-oplossing met drie vingers is ontstaan ​​uit een schets op een servet. De nieuwe winglet vermindert niet alleen het brandstofverbruik, maar optimaliseert ook de algehele prestaties. Onze engineers hebben met goed onderbouwde, gepatenteerde kennis van stromings- en constructiemechanica een optimale circulatieverdeling van de buitenvleugel bereikt door de vleugeltip vortex lokaal te beïnvloeden of uit te breiden.

 

"Met het 'Plug & Fly'-concept zijn de winglets binnen één dag luchtwaardig. Het is niet het moment om te wachten op die ene grote oplossing die de luchtvaart in één klap emissievrij kan maken. Op weg daarheen moeten snel effectieve en uitvoerbare overgangsstappen worden gezet die het hele proces aansturen en ondersteunen, dat is onze insteek bij The APC." 

'Veren' aan tip vliegtuigvleugel besparen liters kerosine 

 

Gerelateerd nieuws

De wondere wereld van bolvlammen, donuts en hoefijzers

De wondere wereld van bolvlammen, donuts en hoefijzers

Bolvlammen zijn zwakke en fragiele bolvormige vlammen die tot voor kort alleen konden bestaan onder gewichtloze omstandigheden. Onderzoekers van de TU/e zijn erin geslaagd om bolvlammen waar te nemen onder normale aardse…

Nucleaire reacties smeulen weer in Tsjernobyl

Nucleaire reacties smeulen weer in Tsjernobyl

Vijfendertig jaar nadat de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne explodeerde bij het ergste nucleaire ongeval ter wereld, smeulen de splijtingsreacties opnieuw in de uraniumbrandstofmassa's die diep in een…

Innovatieve elektrode sluit de CO2-kringloop

Innovatieve elektrode sluit de CO2-kringloop

Industriële bedrijven kunnen hun chemische processen verduurzamen als ze gebruikmaken van elektriciteit. Het project Electrons to Close the Carbon Cycle (E3C) opent hiervoor nieuwe mogelijkheden. De wetenschap en de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

7 juni 2021, online

Vision, Robotics & Motion business event

Het online alternatief voor de vakbeurs Vision, Robotics & Motion.

29 juni 2021, online

Behoud onderhoudskennis – en ervaring in de energiesector met behulp van Mixed Reality

Hoe kunnen energiebedrijven voorkomen dat waardevolle kennis de deur uitloopt door vergrijzing en andere...

29 juni 2021

Webinar: Hoe machinegegevens te verzamelen en te gebruiken via on-site oplossingen

Gericht op het bruikbaar maken van machine- en procesdata via lokale systemen

Meer agendapunten »