EO

Een 3D-geprinte windmolen van gerecycled plastic (video)

17 mei 2021 om 10:56 uur

Een windmolentje van recycled plastic dat als bouwpakket geleverd kan worden en waarmee je 1 kamer van energie kunt voorzien. Daarmee wint studententeam D.O.N.E. van het Friesland College de Energie OntwerpChallenge van Stichting SmartCirculair.


De Energie OntwerpChallenge is een uitdaging voor jongeren uit alle leeftijdscategorieën om een energieconcept te ontwikkelen met hernieuwbare energie. Juryvoorzitter Ruud Koornstra: "Dit slimme windmolentje sluit naadloos aan bij de energiebehoefte van mensen in ontwikkelingslanden die nu een euro per dag moeten betalen om hun aggregaat te laten draaien. Als ze al zonnecellen hebben dan is opslag vaak nog een probleem."

 

De windmolen bestaat uit vier halve bollen, een as, een aantal tandwielen en dynamo's. Alle onderdelen zijn in een 3D-printer gemaakt van gerecycled plastic.  Koornstra: "Het windmolentje is verrassend vanwege de eenvoud, het gebruik van recycled materialen, componenten zoals een fietsdynamo, het aerodynamisch ontwerp, een opschaalbaar plan en de lage productiekosten. Jullie begrijpen hoe de nieuwe circulaire economie wordt vormgegeven. De jury is unaniem in haar oordeel. Proficiat met de hoofdprijs van 2500 euro!"

 

Het geldbedrag is bedoeld om het ontwerp verder uit te werken. Koornstra: "Vaak wordt over mbo'ers gezegd: dit zijn de handen in de bouw. Deze teams bewijzen het tegendeel. Ze tonen aan dat vernieuwing niet uit Den Haag of Brussel komt, maar dat circulair denken bij onze jongeren in de genen zit." 

 

Reacties (1)

Leuk idee echter....het zou beter over komeals jullie een werkend exemplaart zouden laten zien...dat trekt ook eventuele sponsoren aan.
Michael Schumacher, 18 mei 2021 08:49
 

Gerelateerd nieuws

Van inbraakalarm tot zwarte gaten detector

Van inbraakalarm tot zwarte gaten detector

Is zwaartekracht een kwantumfenomeen? Dat is een van de grote open vragen in de natuurkunde. Vorig jaar is aan de RUG een experiment bedacht dat deze vraag kan beantwoorden. Dit jaar laten de onderzoekers zien dat…

Nieuwe materialen: wanneer geluidsgolven achteruit lopen

Nieuwe materialen: wanneer geluidsgolven achteruit lopen

Akoestische golven in gassen, vloeistoffen en vaste stoffen hebben meestal een bijna constante geluidssnelheid. Uitzondering vormen zogenaamde rotons: de geluidssnelheid verandert sterk met de golflengte en ook…

Oplaadbare batterijen op basis van cement

Nieuw concept maakt compleet gebouw tot batterij

Stel je een volledig betonnen gebouw van twintig verdiepingen voor dat energie kan opslaan als een gigantische batterij. Dankzij onderzoek van de Chalmers University of Technology, Zweden, kan dit werkelijkheid worden.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

7 juni 2021, online

Vision, Robotics & Motion business event

Het online alternatief voor de vakbeurs Vision, Robotics & Motion.

15 juni 2021

Webinar: Hoe data inzichtelijk te maken en te gebruiken via Cloud-toepassingen

Gericht op het inzichtelijk en bruikbaar maken van machine- en procedata

17 juni 2021

Schneider Electric Webinar: Cloud-oplossingen voor industriële processen

Gericht op op het hoe en waarom van Cloud-oplossingen

Meer agendapunten »